Mormo maura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Mormo maura
Mormo maura
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mormo maura
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: maureren
Hører til: Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: mest på fuktige steder
Utbredelse: Palearktis

Maureren (Mormo maura) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne store, til dels vandrende arten er foreløpig ikke påtruffet i Norge men det finnes funn fra Finland og Danmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et stort (vingespenn 55 – 68 mm), gråbrunt nattfly med brede vinger som har bølgete ytterkant. Forvingen er gråbrun med et bredt, mørkere tverrbånd litt innenfor midten. I fremkant av dette båndet er det tre firkantede, mørke flekker. I vingspissen er det en lysgrå flekk, fra denne går det et smalt, lyst, siksak-tverrbånd til bakhjørnet. Bakvingen er gråbrun, mørk i den ytterste delen, med en lys tverrstripe midt på. Larven er naken, kort og trinn, lyst gråbrun på farge med lyse skråstriper på sidene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten kan finnes i mange ulike miljøer, men det bør ikke være for tørt. Den påtreffes gjerne i hager og på skrotemark. Larvene lever på urter som unge, etter at de har overvintret lever de på slåpetorn (Prunus spinosa) og andre busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juliaugust i Storbritannia. De kommer sjelden til lys men lar seg derimot lett lokke med sukker. Om dagen sitter de ofte mange sammen i tette klynger. Arten kan vandre noe og dermed dukke opp nord for det egentlige utbredelsesområdet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Nord-Afrika, Sør- og Mellom-Europa, i Midtøsten og i Sentral-Asia østover til Turkestan. Enkelte eksemplarer er funnet så langt nord som Finland, men hittil ikke i Norge.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Mormo maura på UK moths: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]