Moorish Science Temple

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Deltagere på Moorish Science Temples kongress i Chicago 1928. Noble Drew Ali i midten foran.

Moorish Science Temple of America var en religiøs bevegelse i USA, etablert i Chicago i 1926 av Noble Drew Ali (egentlig Timothy Drew, 1886-1929) som Temple No. 9. Drew hadde tidligere drevet lignende menigheter, fra 1913 The Canaanite Temple i Newark. Han presenterte menigheten som en islamsk gruppe, men den var også inspirert av buddhisme, kristendom, frimureri, gnostisisme og taoisme.

Menighetens budskap var en variant av svart nasjonalisme, med innslag som senere kan identifiseres som New Age.[1] Alis bok Den hellige koran (1927) fremstilles som «en esoterisk islamsk tradisjon, som hadde vært skjult i århundrer, men som nå var åpnet for å frigjøre USAs svarte befolkning. Skriftet harmonerer altså ikke med tradisjonell islam, men forfatteren har fritt benyttet ulike islamske dogmer og begreper, og er påvirket av både islamsk sufisme og den messianske bevegelsen ahmadiya[1]

Menigheten hadde flere tiltak som vakte myndighetenes oppmerksomhet, slik som alternative id-kort, et alternativt flagg, demonstrasjoner og politiske opptøyer.

I nyere tid er menigheten delt i to retninger.

Tekster på norsk[rediger | rediger kilde]

  • To tekster av Noble Drew Ali er utgitt på norsk i antologien Svart Messias, 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kilde for sitat og vurderinger er Marius Liens innledning til Svart Messias, 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]