Montrealprotokollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Montrealprotokollen eller Montrealavtalen fra 1987 (reforhandlet i 1992) (engelsk: Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer) er en internasjonal traktat som er inngått for å beskytte ozonlaget ved å fase ut produksjonen av skadelige gasser. Protokollen inneholder tidsplan for kutt i utslippene av skadelige gasser.

En effekt av denne protokollen er at det gis økonomisk støtte til utvikling og utprøving av teknologi som kan erstatte bruk av KFK og haloner, for eksempel innenfor områdene elektronikk-rens og kjøling.

Alle verdens land har skrevet under på denne protokollen.[1] Avtalen hadde som målsetting at all produksjon og forbruk av HBFK (hydrobromfluorkarboner) skal stanses innen 1996 og HKFK (hydroklorfluorkarboner) skal trinnvis fases ut innen 2030. Fra midten av 1980-årene til 2015 var utslipp av stoffer som ødelegger ozonlaget redusert med 98 %.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Montrealprotokollen». www.miljostatus.no. Arkivert fra originalen 24. september 2016. Besøkt 17. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]