Montgolfière

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Montgolfière
Frimerke, 1978

Montgolfière var navnet på de første varmluftballonger, så kalt etter de franske oppfinnere Joseph Michel og Jacques Etienne Montgolfier.

Den første montgolfière var en kuleformet sekk av linnet med et tverrmål på 12 meter. Dens indre var kledt med et tynt papirsjikt og et nett av snorer som spente rundt det ganske og holdt det i fasong. Den 4. juni 1783 presenterte brødrene Montgolfier denne nyskapning for publikum i hjembyen Annonay. Etter det man antok den gang, mente brødrene Montgolfier at det var røyken som fikk ballongen til å sveve. Stråballer og ull ble brent og røyken fylte ballongsekken, som så begynte å sveve. Etter å ha blitt kappet løs fra repet som holdt den i sjakk, steg ballongen til nesten 2000 meters høyde og to kilometer avsted før den sank ned til bakken igjen.

Montgolfière den 19. oktober 1783

Kunnskapen om «aerostatiske maskiner» spredte seg raskt utover hele Frankrike. Etter den like vellykkede Charlière (gassballong, konstruert av professor Jacques Alexandre Charles) var det bare et tidsspørsmål når den første passasjerferd fant sted. Den 19. september 1783 startet en slik med tre passasjerer fra slottet i Versailles, foran kong Ludvig XVIs og dronning Marie Antoinettes øyne. Passasjerene på denne montgolfièreferd var en Hammel, en hane og en and. Ferden varte i tolv minutter og beviste at man kunne overleve en slik reisemåte. Den 21. november 1783 startet den første ferd med menneskelige passasjerer: Fra slottet La Muette ved Paris med Jean-François Pilâtre de Rozier og gardeoffiser François d’Arlandes.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Helmut Braun: Aufstieg und Niedergang der Luftschifffahrt - Eine wirtschaftshistorische Analyse. eurotrans-Verlag, Regensburg 2007, ISBN 3936400229, S. 70 ff.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]