Monster’s Ball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monster's Ball
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 11. november 2001
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde111 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiMarc Forster
ProdusentLee Daniels
ManusforfatterWill Rokos
Foran kamera
MedvirkendeBilly Bob Thornton
Halle Berry
Heath Ledger
Peter Boyle
Sean Combs
Annen informasjon
Budsjett$4 millioner
Prod.selskapLionsgate
Eksterne lenker

Monster's Ball er en amerikansk romantisk dramafilm fra 2001, regissert av Marc Forster. Halle Berry, Billy Bob Thornton og Heath Ledger spiller hovedrollene. Filmen forteller historien om en fattig afroamerikansk kvinne fra Sørstatene som starter et forhold med en fengselsvakt etter at hennes egen mann fikk dødsstraff og ble henrettet. Halle Berry vant en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle i denne filmen, og hun ble dermed den første afroamerikanske kvinnen som mottok denne prisen.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Hank Grotowski (Billy Bob Thornton), en enkemann, og hans voksne sønn, Sonny (Heath Ledger), arbeider ved et fengsel i delstaten Georgia. De bor sammen med faren til Hank, Buck (Peter Boyle), en rasist hvis kone begikk selvmord. Hank holder øye med gjennomføringen av dødsstraffen til den drapsdømte fangen Lawrence Musgrove (Sean Combs). Sonny begynner å kaste opp og han besvimer når han leder Lawrence til den elektriske stol. Senere får Sonny en omgang juling av Hank for å være alt for "myk" og ødelegge "seremonien" rundt henrettelsen. Hjemme, etter endt arbeidsdag, blir Sonny igjen angrepet av Hank da han ligger i sengen sin, og Hank krever at Sonny skal komme seg ut av huset hans. Sonny griper en pistol og truer faren på livet, og Hank trekker seg unna. Konfrontasjonen ender i stuen hvor Sony sitter i en stol, og Hank ligger på gulvet med pistolen rettet mot seg. Sonny spør faren sin om han hater ham. Hank bekrefter at han hater Sonny og alltid har gjort det. Sonny sier: "Vel, jeg har alltid elsket deg," før han begår selvmord med pistolen. Hank begraver sønnen i hagen sin uten noen ordentlig begravelse, og Buck sier: "Han var svak." Senere slutter Hank i jobben, ødelegger uniformen sin, og han låser døren til Sonnys rom.

I årene etter at Lawrence Musgrove havnet i fengsel og ble dømt til døden, sliter hans kone, Leticia (Halle Berry), med å ta vare på sønnen deres, Tyrell (Coronji Calhoun), som arvet sin fars kunstneriske talent. Hun mobber og plager sønnen sin på grunn av hans overvekt og fedme. I tillegg til andre problemer, sliter Leticia økonomisk. Dette fører til at hun mister familiens bil, og hun mottar en advarsel om at hun står i fare for å miste huset. I desperat behov for penger, tar Leticia en ekstra kveldsjobb ved en liten cafe som ofte frekventeres av Hank. En regnfull kveld, går Leticia og Tyrell langs motorveien i regnværet når Tyrell blir truffet av en bil. Hank kjører tilfeldigvis samme vei, og han oppdager Leticia og Tyrell. Etter litt nøling, plukker han dem opp, og tar dem med til sykehus, hvor Tyrell dør av skadene kort tid senere. Etterpå kjører Hank henne hjem fra sykehuset. Noen dager senere, når arbeidsdagen til Leticia er over ved kafeen kjører Hank henne hjem igjen. I bilen begynner de å snakke om hvordan begge to har mistet sønnene og ektefellene sine.

Hank oppdager at Leticia er enken til Lawrence, men han forteller henne ikke at han deltok i mannens henrettelse. De drukner sine sorger med alkohol, og ender opp med å ha sex hvor Leticia gjentatte ganger mumler: "Make me feel good!" Dagen etter kommer Leticia hjem til Hank med en gave til ham, men Hank er ikke hjemme. Hun møter Buck, som fornærmer henne og sier at Hank har et forhold med henne bare fordi han vil ha sex med en svart kvinne. Leticia blir veldig lei seg, og hun nekter å snakke mer med Hank. Denne hendelsen er den siste dråpen for Hank som bestemmer seg for å sende faren sin på gamlehjem. Leticia blir kastet ut av huset sitt fordi hun ikke har betalt husleie på flere måneder, og Hank inviterer henne til å flytte inn hos ham. Hun oppdager at Hank var involvert i ektemannens død når hun finner en tegning lagd av ektemannen Lawrence før han ble henrettet. Hun stikker av, men kommer tilbake og venter på Hank når han kommer tilbake fra butikken med iskrem. Filmen avsluttes med at de spiser iskrem sammen i hagen utenfor huset.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]