Monsieur Klein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Monsieur Klein (Mr. Klein) er en fransk film fra 1976 regissert av Joseph Losey, med Alain Delon i tittelrollen.

Historisk bakgrunn for filmen[rediger | rediger kilde]

I 1940 beseiret Nazi-Tyskland Frankrike og delte landet i to. Den nordlige delen ble en tysk-okkupert sone som inkluderte hovedstaden Paris. Den sydlige uokkuperte delen, kalt Vichy-Frankrike, ble styrt av en tysk-vennlig marionettregjering under president Philippe Petain. I Frankrike levde det rundt 350 000 jøder. Franske embetsmenn samarbeidet under krigen tett med nazistene om jødedeportasjonene, slik at over 76 000 jøder var blitt deportert fra Frankrike i løpet av krigen. Av disse vendte kun 2000 tilbake.

Plot[rediger | rediger kilde]

Året er 1942, den annen verdenskrig raser og Frankrike er okkupert av nazistene. For Robert Klein spiller dette liten rolle. Som kunsthandler tjener han gode penger på situasjonen for jødene som selger sine eiendeler raskt og til en billig penge for å komme seg i trygghet. Klein har ingen politisk tilhørighet og velger å være likegyldig til det som skjer i Frankrike. Alt dette forandrer seg den dagen han finner en jødisk avis utenfor døren sin. Den er adressert til Robert Klein, men til en jødisk Robert Klein. Det viser seg at denne Klein er ettersøkt av politiet. Når han ikke blir funnet blir myndighetene mistenkelige og "vår" Klein er tvunget til å bevise sin franske opprinnelse. Snart er han viklet inn i et livsfarlig spill der han fortvilet forsøker å finne sin navnebror.

Symbolisme og allusjoner[rediger | rediger kilde]

Selv om Losey integrerer historiske elementer (slik som Rafle du Vel'd'Hiv) inn i filmen, så er dette mer enn en rekonstruksjon av livene og statusen til jøder som levde under Vichy-regimet i Frankrike. Filmens affinitet med arbeidene til Franz Kafka har ofte blitt bemerket; det finnes her en forbindelse til Forvandlingen; som tar for seg den brutale og plutselige forvandlingen av en mann til en kakerlakk og til Slottet, som tar for seg en søken etter ens egen identitet ved å bli kjent med «den andre». Kafkas Prosessen, som handler om en manns desperate forsøk på å finne ut hva han er mistenkt for, er også blitt koblet til filmen.[trenger referanse] Filmen er også en grundig utforskning av dobbelgjengermotivet.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen var nominert til Palme d'Or i 1976, men tapte for Taxi Driver. Imidlertid vant Monsieur Klein César-prisen for beste film, mens Losey vant César for beste regissør. Alexandre Trauner vant César for beste produksjon mens filmen var nominert i fire andre César-kategorier.[1] Filmen var nominert i 7 Oscar-kategorier og fikk 3 av dem. Disse var: Beste film, Beste regissør og Beste produksjonsdesign.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Awards for Monsieur Klein». Internet Movie Database. Besøkt 16. juni 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]