Apestreker (1931)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Monkey Business»)
For filmen med samme tittel fra 1952: se Apestreker»
Apestreker
orig. Monkey Business
Generell informasjon
SjangerMusikk-komedie
Utgivelsesår1931
Prod.landUSA
Lengde77 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNorman Z. McLeod
ProdusentHerman J. Mankiewicz (ikke kreditert)
ManusforfatterMorrie Ryskind
Foran kamera
MedvirkendeBrødrene Marx Rockliffe Fellowes
Prod.selskapParamount
Eksterne lenker

Apestreker[1] (engelsk: Monkey Business) er en amerikansk komedie fra 1931, den tredje filmen fra Brødrene Marx og den første de laget som ikke var basert på et teaterstykke som tidligere hadde vært satt opp på Broadway.

Hovedrollene var besatt av alle de fire brødrene: Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, og Zeppo Marx. Filmen ble regissert av Norman Z. McLeod med manus av S.J. Perelman og Will B. Johnstone.

Filmen foregår om bord på et passasjerskip som krysser Atlanterhavet, og brødrene er blindpassasjerer.

Chico spiller sangen «When I Take My Sugar to Tea» skrevet av Sammy Fain, Irving Kahal og Pierre Norman i sin sedvanlige unike pianostil. Harpo spiller «I'm Daffy Over You», akkompagnert av alle. Den mest berømte sekvensen fra denne filmen involverer alle de fire brødrene når de forsøker å forlate skipet ved hjelp av et stjålet pass tatt fra den berømte franske sangeren Maurice Chevalier. Alle brødrene etterligner Chevalier, komplett med stråhatt, og synger «You've Brought a New Kind of Love to Me» («If a nightingale could sing like you...») etter tur. Harpo bruker en skjult fonograf som spiller en grammofon med en innspilling av Chevalier.

Handling[rediger | rediger kilde]

Et skip skjuler fire blindpassasjerer som forsøker å skjule seg i skipets lasterom. Men etter å ha sunget sanger blir de oppdaget. Flere ansatte må deretter bruke resten av seilasen på å forsøke å arrestere alle blindpassasjerene. Men Chico og Harpo forstyrrer et sjakk-spill og konfiskerer brettet. De tar med brettet inn i lugaren til svindleren «Big Joe Helton» og datteren hans Mary, under en konfrontasjon med rivaliserende gangster Alky Briggs. Etter at de skremmer Briggs, ansetter Big Joe både Chico og Harpo til å være de nye livvaktene hans.

Groucho innleder også en romanse med Briggs sin kone, Lucille, frem til han blir fanget og konfrontert av Briggs. Men når skipet skal legge til kai ved en amerikansk havn innser blindpassasjerene at for å komme seg av skipet må de stjele pass og narre tollerne. Zeppo stjeler passet til film-stjernen Maurice Chevalier, og demonstrerer sin evne til å etterligne Chevaliers sanger. Han lykkes imidlertid ikke, og gir passet videre til Chico, Groucho og Harpo, som hver forsøker på lite overbevisende fremstillinger av Chevalier som synger den samme sangen.

Men de fire passasjerene slipper så vidt unna myndighetene, etter å ha gjemt seg under en tildekket last med bagasje. Big Joe og datteren hans, som Zeppo møtte og romanterte med om bord, arrangerer en fest hvor Groucho kommer med kunngjøringer, Chico skal spille piano, og Harpo spiller på harpe. Men Briggs håndlangere kidnapper Big Joes datter, og tar henne med til en gammel låve. De tidligere blindpassasjerene følger etter, og en kamp oppstår.

Sanger[rediger | rediger kilde]

  • «You Brought a New Kind of Love to Me»
  • «When I Take My Sugar to Tea
  • «I'm Daffy Over You
  • «Sweet Adeline
  • «O Sole Mio

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]