Monarkens personlige kanadiske flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monarkens personlige kanadiske flagg

Monarkens personlige kanadiske flagg er det personlige flagget for Canadas monark. Dette flagget ble innført i 2023; en personalisert versjon av dette flagget ble brukt av Dronning Elisabeth II i perioden 1962-2022. Flagget er basert på Canadas riksvåpen og består av fem felter. De tre første feltene er identiske med det britiske kongelige flagg og har felter for England, Skottland og Irland, mens det fjerde feltet er byttet ut med Frankrikes tre fleur-de-lis, gull på blått felt. De fire feltene står for de europeiske folkene som anses som grunnleggere av Canada: engelskmenn, skotter, irer og franskmenn. Den nederste tredjedelen av flagget har tre lønneblader, symbol for Canada, røde på hvitt felt. Flagget er i størrelsesforholdet 1:2.

Dette flagget benyttes på bygninger, kjøretøyer og fartøyer for å indikere statsoverhodets nærvær. Dronning Elisabeths versjon ble først benyttet under hennes besøk i Canada i 1964. I hennes tid ble det også laget og godkjent personlige versjoner for noen andre medlemmer av kongehuset.

Den daglige utøvelsen av rollen som statsoverhode ivaretas av Canadas generalguvernør og for denne finnes et eget flagg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Department of the Secretary of State of Canada: Symbols of nationhood, 1991