Mona Darkfeather

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mona Darkfeather
FødtJosephine M. Workman
13. jan. 1883[1]Rediger på Wikidata
Boyle Heights
Død3. sep. 1977[1]Rediger på Wikidata (94 år)
Los Angeles
BeskjeftigelseSkuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
EktefelleFrank Montgomery (1912–1928)
Alfred G. Wessling (1928–1935)
Frank Montgomery (1937–1944)
NasjonalitetUSA
GravlagtHoly Cross Cemetery
Aktive år19111917
IMDbIMDb

Mona Darkfeather (født Josephine Mona Workman 13. januar 1882 i Boyle Heights i Los Angeles i California, død 3. september 1977 i Los Angeles i California) var en amerikansk stumfilmskuespiller som mange seere trodde var av indiansk avstamning.

Til tross for det indiansk-klingende navnet «Mona Darkfeather» var hun døpt «Josephine Mona Workman». Hun ble født i Los Angeles i California, og var av engelsk og spansk-chilensk avstamning, og derfor slettes ikke indiansk. Hun kom inn i filmbransjen da hun svarte på en annonse fra filmstudioet Bison Motion Pictures i den lokale avisen. Studioet var på jakt etter en som hadde et indiansk utseende, og i tillegg kunne ri og gjøre forskjellige stunt.

Selv om Workman ikke hadde noen som helst erfaring som skuespiller hadde hun den fremtoning som regissøren Thomas Harper Ince ønsket. Hun skaffet seg også etterhvert de nødvendige rideferdighetene, som hun helt manglet da hun ble ansatt. Med artistnavnet Mona Darkfeather fikk hun den ledende rollen som indianerpike ved navn «Owanee» i filmen Owanee’s Great Love i 1911.

Mona ble snart berømt som «prinsesse Darkfeather», og kjent for å hoppe på sin ponni «Comanche» og ri avgårde uten sal. Tilsynelatende troskyldig fortalte hun journalistene at hun var en indianerprinsesse, var blitt gjort til blodsmedlem av indianerstammen «Svartefotene» (Blackfoot Nation), og fått tittelen prinsesse av høvding Big Thunder. Så vellykket var promoteringen av henne som indianerprinsesse at hun fortsatt i våre dager blir referert til som «en skuespiller av indiansk opprinnelse».

Selv om Monas filmkarriere bare varte i seks år deltok hun i 86 filmer; western og melodramaer hvor hun spilte enten indianer eller en spansk kvinne. Som Darkfeather gjorde hun filmer for Selig Polyscope Company, og under regissør George Melford ved Kalem Studios før hun gikk over til Universal Studios i 1914. Der lagde hun flere filmer for regissør Frank Montgomery. De to innledet en romanse som endte i et ekteskap. Hun ble skilt fra Montgomery i 1928, og gift med skuespiller Artie Ortego, før hun igjen ble gift med Montgomery i 1937.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 9034906, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]