Moltustranda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moltustranda
Moltustranda sett fra fjellet Hanen
LandNorges flagg Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneHerøy
Postnummer6076 Moltustranda
Areal0,63 km²
Befolkning444[a] (2023)
Bef.tetthet704,8 innb./km²
Kart
Moltustranda
62°17′36″N 5°37′26″Ø

Moltustranda er ei kystbygd og et tettsted i Herøy kommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal. Bygda er 7 kilometer lang. Tettstedet har 444[1] innbyggere per 1. januar 2023. Totalt i bygda er det 549 innbyggere per 1. januar 2021.[2] Skrivemåten var tidligere Moldtustranda med d. Denne skrivemåten blir av og til brukt fremdeles. Moltu barnehage har plass til 18 barn.

På Moltustranda er det en Coop marked-butikk med post i butikk.

Bygda har eget idrettslag, Moltustranda IL, med fotball og trimgruppe. Klubben har sju aldersbestemte fotballag i aldersgruppe 8-14 år. Klubben har også A-lag. Moltustranda og spiller i 6. divisjon. Idrettsanlegget heter Munkvoll stadion, og har en grasbane og en grusbane. Bygda har også eget skytterlag med felles skytebane med nabobygdene. I bygda er det en nedlagt sildeoljefabrikk der det no er flere skip i opplag. Det er et fiskemottak i bygda som eksporterer makrell og sild til utlandet. Bygda huser også et smoltanlegg for lakseoppdrettsnæringen. Ellers er der flere mindre bedrifter i bygda slik som for eksempel Skipsdata A/S, som driver konsulentvirksomhet innen skipsverftsindustrien. Skipsdata AS har 2 ansatte, og samarbeider med Metizoft AS. Ellers livnærer befolkningen seg som sjømenn og fiskere, og innen verftsindustrien. En del pendler til nabobygder og kommuner på jobb. Det er noen få småbruk igjen i bygda, disse driver stort sett med sau og storfe.

Ved siden av Munkvoll stadion står Moltustranda grendehus, der innbyggerne i bygda har sosiale sammenkomster som juletrefester, 17. mai-arrangementer, dansetilstelninger,konserter, bygdedager og privatfester.

Moltu skole har 43 elever fordelt på sju klassetrinn[3]. Ungdomsskoleelevene må reise med buss til Indre Herøy Ungdomsskule som er en kjøretur på åtte-ti minutter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ «Mitt SSB: Statistikkbanken». www.ssb.no (norsk). Besøkt 19. mars 2021. 
  3. ^ «Skoleporten». Besøkt 19. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]