Mole Antonelliana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mole Antonelliana
Beliggenhet
LandItalia
StedTorino
Historiske fakta
Eier(e)Torino
ArkitektAlessandro Antonelli
StilretningEklektisisme
Etablert1889
Ferdigstilt mars 1888 (Julian)
Høyde 168 meter
Bredde 50 meter
Kart
Kart
Mole Antonelliana
45°04′08″N 7°41′36″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (it)

Mole Antonelliana er et symbol på byen Torino i Italia. Det har fått sitt navn etter arkitekten som bygget det, Alessandro Antonelli. Byggingen tok til i 1863.

Det var opprinnelig tenkt som en synagoge. Ikke-katolikker hadde fått sin religiøse frihet. Imidlertid kom ikke Antonelli godt overens med de jødiske gruppene. Arkitekten modifiserte planene og endte opp med et 113 meter høyt tårn, 47 m høyere enn den opprinnelige kuppelen. Endringene, kostnadsøkninger og tidsoverskridelser gjorde at oppdragsgiverne stoppet byggingen i 1869.

I 1873 byttet oppdragsgiverne og byens myndigheter den uferdige bygningen med en tomt for en synagoge. Bygget ble så dedisert til Viktor Emmanuel II. Antonelli fortsatte byggingen, og tårnet strakte seg til slutt til 167 m.

Her huses nå det nasjonale filmmuseum. En spektakulær heiskonstruksjon trekker en glassheis fritt svevende langs ledekabler gjennom hovedrommet under kuppelen og til utsiktsplattformen.

Idag er Mole Antonelliana avbildet på baksiden av de italienske 2 cent-myntene, og er utgangspunktet for logoen til Vinter-OL 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]