Mole Antonelliana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mole Antonelliana
Mole Antonelliana in Turin.jpg
Beliggenhet
AdresseVia Montebello, 20 - Torino (TO)
Land ItaliaRediger på Wikidata
Historiske fakta
EierTorino
Arkitekt Alessandro AntonelliRediger på Wikidata
Stilretningeklektisk arkitektur
Kart

Mole Antonelliana
45°04′08″N 7°41′35″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (it)

Mg-k Torino Mole.jpg

Mole Antonelliana er et symbol på byen Torino i Italia. Det har fått sitt navn etter arkitekten som bygget det, Alessandro Antonelli. Byggingen tok til i 1863.

Det var opprinnelig tenkt som en synagoge. Ikke-katolikker hadde fått sin religiøse frihet. Imidlertid kom ikke Antonelli godt overens med de jødiske gruppene. Arkitekten modifiserte planene og endte opp med et 113 meter høyt tårn, 47 m høyere enn den opprinnelige kuppelen. Endringene, kostnadsøkninger og tidsoverskridelser gjorde at oppdragsgiverne stoppet byggingen i 1869.

I 1873 byttet oppdragsgiverne og byens myndigheter den uferdige bygningen med en tomt for en synagoge. Bygget ble så dedisert til Viktor Emmanuel II. Antonelli fortsatte byggingen, og tårnet strakte seg til slutt til 167 m.

Her huses nå det nasjonale filmmuseum. En spektakulær heiskonstruksjon trekker en glassheis fritt svevende langs ledekabler gjennom hovedrommet under kuppelen og til utsiktsplattformen.

Idag er Mole Antonelliana avbildet på baksiden av de italienske 2 cent-myntene, og er utgangspunktet for logoen til Vinter-OL 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]