Mohe (folk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Moheer»)

Mohe (kinesisk hanzi: 靺鞨; hanyu pinyin: Mòhé; koreansk hanja: 靺鞨; hangeul: 말갈; revidert romanisering: Malgal) var et gammelt tungusisk folkeslag i Mandsjuria. De blir noen ganger regnet som forfedrene til jursjenene, mandsjuene og andre tungusiske folk. Ifølge enkelte kilder bodde de opprinnelig nær Liao He og vandret siden sørover. Kildene fra de sørlige koreanske kongedømmene Baekje og Silla fra det første og andre århundre AD nevner mangfoldige slag mot moheene. Senere ble de underlagt det nordlige koreanske riket Goguryeo og dets etterfølger Balhae.

Moheene var inndelt i en rekke stammer, hvorav den mektigste var Sumo Mohe. Denne endte opp med å bli erobret av Goguryeo, og noen andre stammer ble underlagt det kinesiske Sui-dynastiet. I denne perioden vandret mange moheer tilbake til sitt opprinnelige hjemland. Seksjonen om moheene i "Beidi Zhuan (北狄傳; "Kommunikasjon med de nordlige barbarene") i Tangshu sier: "Deres land består bare (eller hovedsakelig) av noen titalls bu (her omtrent "stammer," men den generelle betydningen er "deler"), som hver har en høvding, hvorav noen er tilknyttet Goguryeo, og noen tjener som vanlige folk (i.e. vasaller) under Tujue.

Moheene spilte også en rolle i kongedømmet Balhae, som eksisterte mellom 698 og 926. Balhaes grunnlegger Dae Joyeong var muligens en tidligere Goguryeo-general fra Sumo Mohe-stammen, selv om Samguk Yusa, et koreansk historieverk nedskrevet flere hundre år senere, hevder han var av Goguryeo-etnisitet. Etter Balhaes fall har man få historiske spor etter moheene, selv om de blir regnet for å være den viktigste etiske gruppen som siden ble jursjenene.

Navnet Mohe forekommer også som Maka i Shinmaka (japansk: 新靺鞨, しんまか), "Nye Mohe," som er navnet på en dans og musikkstykke som ble introdusert ved det japanske hoffet i Nara-perioden eller rundt begynnelsen på Heian-perioden fra Balhae. I moderne japanske tekster skrives mohe som Makastu (まっかつ) med hiragana, som sannsynligvis er uttalen basert på den standard sinojapanske uttalen av de kinesiske tegnene for mòhé.

Det etniske navnet Mohe har en merkbar likhet med det senere historisk bekreftede navnet *Motgit (på mellomkinesisk; mandarin: 勿吉, Mòjí; koreansk: 물길, Mulgil; japansk: もつきつ, Motsukitsu) og til navnet på merkitene, som motsatte seg mongolenes vekst under Djengis Khan.

En av mohestammene, Heishui Moe, var forfedre til jursjenene, som igjen var mandsjuenes forfedre.