Mohammad-Baqer Qalibaf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mohammad-Baqer Qalibaf
Født23. sep. 1961Rediger på Wikidata (62 år)
Torqabeh (Pahlavi-dynastiet)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Mayor of Tehran (2005–2017)
  • Speaker of the Islamic Consultative Assembly (2020–)
  • medlem av Irans parlament (11th legislature of the Islamic Republic of Iran, Tehran, Rey, Shemiranat and Eslamshahr) Rediger på Wikidata
Utdannet vedTarbiat Modares University
PartiIslamsk ingeniørselskap
Progress and Justice Population of Islamic Iran
NasjonalitetIran
Signatur
Mohammad-Baqer Qalibafs signatur

Muḥammad-Bāqer Qālībāf (farsi: ‌محمدباقر قالیباف; født 23. august 1961 i Torqabeh, Razavi-Khorasan), også skrevet Mohammad Bagher Ghalibaf, er en iransk (av kurdisk [1] bakgrunn) professor ved Universitetet i Teheran, tidligere militær og politi-kommandant og politiker for Ingeniørenes islamske samfunn. For øyeblikket er han Teherans 54. borgermester, og tjener for øyeblikket sin andre termin i denne stillingen. Han er en av kandidatene til det iranske presidentvalget i 2013.

Qālībāf har en doktorgrad i politisk geografi fra Tarbiat Modares-universitetet i Teheran. Det følgende året fullførte han også sin Airbus-pilotopplæring og begynte i 1980 sin karriere i Iran-Irak-krigen. I 1982 ble han hovedkommandant for Imam Redha-styrkene, og siden var han Nasr-styrkenes hovedkommandant fra 1983 til 1984. Etter krigen ble han den administrative direktøren til Khatan al-Anbia, et ingeniørfirma kontrollert av Irans revolusjonsgarde, og i 1996 ble han utnevnt til kommandant for Det islamske republikken Irans flyvåpen av Irans øverste leder Ali Khamenei. Fire år senere ble han sjefen til den iranske politistyrken etter at den tidligere sjefen ble avsatt etter det iranske studentdemonstrasjonen i juli 1999. I et forsøk på å bekjempe smugling i 2002 ble han også utnevnt til president Muhammed Khatamis prepresentant. I det iranske presidentvalget 2005 stilte han som kandidat, men ble beseiret. To måneder senere ble han utnevnt til Teherans borgermester av byrådet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Mahmoud Ahmadinejad 
Teherans borgermester
Etterfølger:
 Nåværende