Miurabretting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miura bretting bretteplan. Parallelogramene i eksemplet har hjørnevinkler på 84° og 96°.

Miurabretting ミウラ折り (Miura-ori) (engelsk: Miura fold) er en Origami eller papir bretteteknikk som gjør det mulig å åpne eller å pakke vekk en stor firkantet flat materiale med en enkel bevegelse.

Parallellogrammene kan være rigide og behøver ikke å endre fasong mens de åpnes eller lukkes. Den lukkede tykkelsen er kun avhengig av materialtykkelsen.

Teknikken har blitt benyttet i Japans romprogram for å brette solcellepaneler.[1][2]

Bretting[rediger | rediger kilde]

  1. En starter med en firkantet papir[3]
  2. Firkantet brettes i 5 like striper i lengderetningen, i zigzag på bredderetningen, dvs. med alternerende rygg og grov
  3. Den resulterende 5 ganger smalere stripen brettes i den andre retningen i 7 lag i zigzag form men med 6° til side, til en tett liten pakke.
  4. Åpne det firkantede papiret som nå har 5x7 parallelogrammer; endre de fem første brettingenes annenhver syvende del til motsatt side slik at grov blir rygg og rygg blir grov, og det resulterer i at hver krysningspunkt består av 3 av den ene typen og 1 av den andre, hver av de 5 brettelinjene har alternerende høyder og groper, og hver av de 7 brettelinjene har kun groper eller høyder i hele lengden.
  5. Det gripes fra diagonalt motsatte hjørner og de dras fra hverandre for å åpne, og de nærmes til hverandre for å lukke.
Bevegelig bilde som viser åpning og lukking av Miura brettet materiale

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Miura, K. (1985), Method of packaging and deployment of large membranes in space, Tech. Report 618, The Institute of Space and Astronautical Science 
  2. ^ Nishiyama, Yutaka (2012), «Miura folding: Applying origami to space exploration», International Journal of Pure and Applied Mathematics 79 (2): 269–279, http://www.ijpam.eu/contents/2012-79-2/8/8.pdf .
  3. ^ https://www.youtube.com/watch?v=aizlpy21wiY Video som viser bretting av flat papir etter Miura bretteteknikken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]