Mithril

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mithril er et fiktivt metall i J.R.R. Tolkiens bøker om Midgard (blant annett Ringenes Herre, Silmarillion og Hobbiten). Metallet minner om sølv, men er mye hardere.

Bruk i Tolkiens bøker[rediger | rediger kilde]

Det var dvergene og Durin I som først fant mithril i Moria, Khazad-Dûm. Deretter gravde de dypt etter metallet, og ble svært rike. De skapte seg et paradis av et dvergerike i Moria, og mange dverger kom for å flytte dit. Da alvene fikk høre at Durin den udødelige hadde funnet mithril i Moria, kom det mange alvesmeder dit for å smi seg flotte metallgjenstander av det. Blant annet ble De Tre AlveringeneNarya, Nenya og Vilya – laget av mithril. Men da dvergene flyktet fra Moria på grunn av balrogen som skjulte seg der, gikk mye mithril tapt. Allikevel fikk dvergene noe med seg, blant annet til Ensomfjellet, der det lå voktet av dragen Smaug inntil Bilbo Lommelun og de tolv dvergene erobret stedet i romanen Hobbiten.

Da dragen i historien ble drept, fikk hobbiten Bilbo Lommelun en alvehjelm og en brynje av mithril av Thorin II Eikenskjold, som var med i følget. Mithril-hjelmen reddet livet til Bilbo da han under Femhærerslaget fikk en stein i hodet mens han hadde den ene alveringen på seg. Hjelmen har ingen videre historie, men brynjen lånte han bort til et museum i Hobsyssel, rett etter reisen. Gandalv sa at den brynjen var verdt mer enn hele Hobsyssel og alt som var i det, men Bilbo – og de fleste Hobbiter med ham – brydde seg ikke om dette, eller visste ikke om det.

I trilogien Ringenes Herre reiste Bilbo på nytt fra Hobsyssel til Kløvendal. Da tok han med seg brynjen, og i Kløvendal ga han den videre til Frodo sammen med Stikk, eller Brodd, et sverd (eller en dolk, bare i sverdstørrelse for en hobbit). Brynjen har sin egen historie i Ringenes Herre.

Etter Ringkrigen vant Dáin II tilbake Moria, og gjenskapte dvergeriket som før hadde vært der. Etter gjenerobringen smidde Gimli, sønn av Glóin, nye porter av mithril og stål til byen Minas Tirith.

Bruk i videospill[rediger | rediger kilde]

Mithril er også kjent for å være et spesielt sterkt og bra metall i videospillene RuneScape, Warcraft og Terraria.