Misjonsmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Misjonsmusèet)
Hopp til navigering Hopp til søk
Modell av "Elieser", bygget av Karsten Åsland, Bryne og gitt til Misjonsmuseet i 1992. Seilskipet var i drift til frakt av misjonærer og materiell for Det norske misjonsselskap 1864-1884.

Misjonsmuseet ble etablert i 1864 og er dermed er Stavangers eldste museum. Museet er lokalisert i underetasjen av fakultetsbygget på Misjonshøgskolen. Etter vedtak i høgskolestyret i 2011 overtok Misjonsarkivet ansvaret for driften av museet. Ved fusjon med tre andre høgskoler ble Misjonshøgskolen (MHS) en del av VID vitenskapelige høgskole i januar 2016, og Misjonsarkivet gikk samtidig inn i VID historiske arkiv. I 2017 endret VID historiske arkiv navn til Misjons- og diakoniarkivet, VID (forkortet MDA-VID). MDA-VID forvalter Misjonsmuseet i henhold til en deponeringsavtale med Det Norske Misjonsselskap (NMS), inngått mellom NMS og MHS i september 2015. Avtalen innebærer at NMS eier Misjonsmuseets gjenstander. I 2018 er det opprettet kontakt med Museum Stavanger med tanke på samarbeid om videre utvikling av Misjonsmuseet.

Museet har omtrent 5000 gjenstander av etnografisk og misjonshistorisk interesse fra de forskjellige misjonsfeltene slik som Sør-Afrika, Madagaskar, Kamerun, Mali, Etiopia, Kina, Hongkong, Taiwan, Japan, Thailand og Brasil. Misjonsmuseet er åpent for besøk etter avtale.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]