Misha Glenny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Misha Glenny
MishaGlenny.jpg
Født1958
Utdannet ved Universitetet i Bristol, Karlsuniversitetet
Beskjeftigelse Journalist, forfatter
NasjonalitetStorbritannia Storbritannia
SpråkEngelsk
Utmerkelser Orwell Prize
SjangerJournalistikk og sakprosa
DebutThe Rebirth Of History (1990)

Misha Glenny (født 1958 i England) er en britisk journalist, forfatter og ekspert på sørøsteuropeisk global organisert kriminalitet og datasikkerhet.

Liv[rediger | rediger kilde]

Glenny er sønn av den avdøde russiske akademikeren av russiske studier, Michael Glenny.[1] Han fikk sin utdannelse ved den uavhengige barne- og ungdomsskolen Magdalen College School i Oxford og senere ved Bristol University samt Karlsuniversitetet i Praha innen han ble sentraleuropeisk korrespondent for avisen The Guardian og senere BBC.

Glenny spesialiserte seg på å rapportere fra uavhengighetskrigene på Balkan i slutten av 1980-årene og begynnelsen av 1990-årene. Han vant 1993-års Sony Gold Award for «fremstående bidrag til kringkasting». Han har dessuten skrevet tre bøker om Sentral- og Øst-Europa. Glennys seneste bok fra 2008 har på norsk fått tittelen McMafias - kriminalitet uten grenser om internasjonal organisert kriminalitet. Han har reist over hele kloden for å kartlegge mafiaorganisasjoner og konkluderer med at organisert kriminalitet er en større trussel enn internasjonal terrorisme.

Glenny har foretatt en tre år lang reise, hvor han intervjuet russiske oligarker, japanske yakuza-mafialedere, sett ofre for menneskehandel i Israel, møtt FARC-geriljaen i Colombia samt svindlere i Nigeria takket være et forskudd på 200 000 pund. Ifølge Glenny står den organiserte kriminaliteten for tyve prosent av verdens bruttonasjonalprodukt på grunn av to hovedforutsetninger: Ustabiliteten i kjølvannet av Sovjetunionens fall og liberaliseringen av verdenshandelen. I likhet med Roberto Saviano, forfatteren av boken Gomorra om camorraen i Napoli, betrakter Glenny globaliseringen som en avgjørende faktor for den organiserte kriminalitetens verdensomspennende vekst de seneste femten årene.

Han har vært rådgiver for USAs og noen europeiske regjeringer i politiske saker og hjalp NGOer i oppbyggingen av Serbia, republikken Makedonia samt Kosovo. Siden januar 2012 har Glenny vært gjesteprofessor ved Columbia Universitys Harriman Institute,[2] hvor han har undervist i et kurs kalt «kriminalitet i overgang».

Glenny er gift med journalisten og kringkasteren Kitty Lang. Han har tre barn, hvorav to fra første ekteskap.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • The Rebirth Of History: Eastern Europe in the Age of Democracy (1990)
  • The Fall of Yugoslavia (1992)
  • The Balkans: Nationalism, War and the Great Powers, 1804-1999 (1999)
  • McMafia: A Journey Through the Global Criminal Underworld (2008)
    • Mcmafia; kriminalitet uten grenser (norsk utgivelse, 2008)
  • DarkMarket: Cyberthieves, Cybercops and You (2011)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Glenny, Misha: «My family values», The Guardian, 28. februar 2009
  2. ^ Speaker bio: Misha Glenny, Govcert.nl, Ministry of Security and Justice (Netherlands)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]