Hopp til innhold

Misery – kidnappet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Misery – kidnappet
orig. Misery
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 30. november 1990 (1990-11-30) (USA)
Prod.landAmerikansk
Lengde107 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRob Reiner
Produsent
ManusforfatterWilliam Goldman
Basert påKidnappet av Stephen King
MusikkMarc Shaiman
SjeffotografBarry Sonnenfeld
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett20 millioner dollar[1]
Totalomsetning61, 3 millioner dollar
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker

Misery – kidnappet (org.: Misery) er en amerikansk skrekkfilm fra 1990, basert på boken Kidnappet av Stephen King. Boken ble utgitt i 1987, og er distribuert i Norge på Hjemmets bokforlag, oversatt av Jan Nergaard.

Filmen er regissert av Rob Reiner og hadde Kathy Bates i rollen som Annie Wilkes, og James Caan i rollen som forfatteren Paul Sheldon. Kathy Bates vant både en Oscar, og Golden Globe for sin tolkning som Annie Wilkes.[2] Filmen har stort sett fått gode kritikker og ble rangert som nr. 12 på Bravo's 100 Scariest Movie Moments.

Filmen og boken (på norsk: Kidnappet) handler om en forfatter som nettopp har avsluttet en ny bok i en hytte i Colorado. Han kjører utfor en vei under en voldsom snøstorm, og bilen hans blir oppdaget av sykepleieren Annie Wilkes, og hun tar seg av ham, og tar han med hjem til seg der hun pleier han og behandler de skadde bena. Når forfatteren omsider kommer til bevissthet, forteller hun ham at hun er hans største beundrer. Som takk for at hun reddet ham lar han henne få lese manuskriptet til den nye boken han har skrevet.

Hun synes ikke noe særlig om den nye boken og blir opprørt av boken som hun mener inneholder vulgær språkbruk. Hun har en spesiell forkjærlighet for hans romanserie som omhandler piken Misery som levde i England på 1800-tallet, og kjøper den siste av bøkene i serien, Miserys barn. Men da hun leser ut boken får hun vite at Misery dør under fødselen til barnet sitt, og at Paul har bestemt seg for å avslutte serien. Hun blir rasende fordi Paul har «drept» yndlingsromanfiguren hennes, og tar nesten livet av han da hun kjører avsted og lar han ligge i sengen med smertene sine uten tilsyn og næring. Når hun kommer tilbake forlanger hun at Paul Sheldon brenner den nye boken sin, hvilket han blir tvunget til å gjennomføre, og at han skriver en oppfølger der Misery «gjenoppstår».

Annie Wilkes, som er en svært kontrollert og intelligent psykopat har kun ett ønske, og det er å holde yndlingsforfatteren innesperret som sin personlige eiendom for resten av hans «sorgløse» liv.

Hun skaffer han papir, og en brukt skrivemaskin, og han forteller henne at papiret hun har skaffet han er av dårlig kvalitet, selv om det var det dyreste som var å få kjøpt. Da blir hun sint og slenger esken med papir på de verkende knærne hans. (I boken slår hun ham med knyttnevene). Han finner en hårspenne på golvet og bruker den til å åpne den låste døra til resten av huset. Han finner en utklippsbok og han finner ut at Annie har drept flere pasienter på sykehusene der hun har jobbet, hvorav flere var spedbarn. Han ser at også er blitt siktet for drapene, men at hun er blitt løslatt på grunn av manglende bevis.

Han finner ut at han må drepe henne og finner tak i en kniv som han gjemmer under madrassen i sengen han ligger i. Han sikrer seg også noen av de pillene som Annie gir han mot smertene, piller som han etterhvert blir avhengig av. Annie finner kniven under sengen hans og finner ut at han har vært ute av rommet sitt og hatt planer om å drepe henne. Det fører til at hun gjør han til en halter ved at hun slår i stykker bena hans med en slegge. I boka er hun mer brutal. Hun kapper først av den ene foten med en øks, litt senere tar hun den ene tommelen hans.

Politiet er innom huset, men hun greier å rydde dem av veien før de får reddet Paul. Når han har avsluttet romanen sin brenner han den, slik Annie tvang han til å gjøre med den siste boken han skrev. Annie blir svært fortvilet og setter seg ned på huk foran det brennende manuskriptet i et forsøk på å redde det. Han slår henne med skrivemaskinen, og legger seg oppå henne og putter de forkullete papirrestene i munnen hennes. Hun faller over skrivemaskinen og noe skarpt treffer hodet hennes, og hun dør.

Boken og filmen har flere ulikheter, og én av dem viser seg på slutten. I boken så brenner ikke Paul selve manuskriptet, i bunken befinner det seg i stedet blanke ark og diverse kladedark, men han lurer Annie til å tro at det er manuskriptet som blir brent. Det ekte manuskriptet er gjemt under senga. Faktisk får han trykt to prøveeksemplarer av Miserys gjenkomst når han kommer hjem til New York, der han er bosatt. Filmen gir ikke annet inntrykk enn at det er det ekte manuskriptet som tilintetgjøres.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Box Office Information for Misery. Arkivert 13. april 2014 hos Wayback Machine. The Wrap. Besøkt 25. september 2016.
  2. ^ Bagger, The (9. januar 2009). «Kathy Bates: An Oscar and a Lovely Career to Go With It». The New York Times. Besøkt 24. september 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]