Mirza Shah Mahmud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mirza Shah Mahmud
Født1446Rediger på Wikidata
Død1460-åreneRediger på Wikidata
Sīstān
FarAbul-Qasim Babur Mirza
NasjonalitetTimuridriket

Mirza Shah Mahmud (født ca. 1446, død på 1460-tallet) var en kort tid Timurid-dynastiets hersker i Herat (i dagens Afghanistan) i 1457 da hans far døde. Shah Mahmud var da elleve år.

Bakgrunn: Mongolriket og Timuridriket[rediger | rediger kilde]

I 1206 fullførte den mongolske erobreren Djengis Khan samlingen av det enorme Mongolriket og ble utropt til «khagan», («herskernes hersker»). Djengis døde i 1227, og det oppsto maktkamper mellom hans fire sønner og de mange barnebarna hans. Det viste seg også vanskelig å holde det store riket som strakte seg fra Stillehavet til Middelhavet og Østersjøen samlet. Mongolene var erobrere og et krigførende folk, men «det lar seg nok gjøre å erobre et rike fra hesteryggen, men det kan ikke styres fra salen.»[1] Etter Djengis’ død ble Mongolriket delt i flere riker og imperiet smuldret opp på 1300-tallet.

I 1369 fullførte den tyrkisk-mongolske erobreren Timur Lenk en ny samling av det sentralasiatiske riket og grunnla timuriddynastiet. Ved Timurs død i 1405 ble riket igjen svekket av arvefølgestrid, men ble til en viss grad holdt sammen under Timurs sønn Shah Rukh. Etter at Shah Rukh døde i 1447 brøt det igjen ut strid mellom flere av Timurs etterkommere, og riket ble delt i flere provinser. Abu Sa'id Mirza, sønnesønn av Shah Rukhs bror Miran Shah klarte etter hvert å samle store deler av riket igjen på 1450-tallet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mirza Shah Mahmud var sønn av timuriden Abul-Qasim Babur Mirza som var sønnesønns sønn av dynastiets grunnlegger Timur Lenk. I det maktvakuumet som oppsto etter Shah Rukhs død i 1447 klarte Abul-Qasim i 1449 å skaffe seg militær kontroll over byene Mashhad (i dagens Iran) og Herat. Han beholdt kontrollen til han døde i 1457 (trolig av forgiftning[2]), og sønnen ble innsatt som hersker. Etter bare noen uker ble Mahmud fordrevet fra Herat av sin fetter Ibrahim Mirza. Shah Mahmud klarte aldri å gjenvinne kontrollen og døde trolig i 1460-årene.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prawdin 1952 & s. 154.
  2. ^ Encyclopædia Iranica.
  3. ^ Price 1821 & s. 587.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Abul-Qasim Babur Mirza 
Timurid-dynastiets hersker
i Herat

Etterfølger:
 Ibrahim Mirza