Mio min Mio (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mio min Mio
Generell informasjon
Prod.landSverige, Norge, Sovjetunionen
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
(svensk og russisk dub)
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiVladimir Grammatikov
ProdusentIngemar Ejve, Klas Olofsson, Terje Kristiansen, William Aldridge, Göran Lindström
ManusforfatterWilliam Aldridge
Annen informasjon
Premiere19. november 1987
Eksterne lenker

Mio min Mio er en svensk-norsk-sovjetisk filmatisering av Astrid Lindgrens barnebok med samme navn. Filmen ble innspilt på engelsk, men ble også lansert med svenskdubbet og russiskdubbet lydspor.
Filmen fikk forholdsvis dårlige kritikker, særlig fra svenske anmeldere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Niåringen Bosse – Bo Wilhelm Olsson – bor i Stockholm. Moren hans døde da han ble født, og han har vokst opp som fosterbarn hos tante Edla og onkel Sixten. De er sure og tverre, og blir ofte sinte på ham. Han drømmer om at hans ukjente far en dag skal dukke opp og ta ham til seg. Bosses eneste venn heter Benke.

En kveld lurer Bosse seg ut i parken. Der finner han en ånd i en flaske, som forteller at han har fått i oppdrag fra kongen av «Landet i det Fjerne» å hente en gutt som heter Bo Wilhelm Olsson. Bosse blir med ånden til «Landet i det Fjerne», og der oppdager han at landets konge er hans egen far. Det viser seg også at Bosses egentlige navn er Mio, og at alle i kongeriket har ventet på at Mio skal komme til dem. Mio får mange nye venner, og en bestevenn som heter Jum-Jum, men som minner veldig om Benke.

Mio får også en kritthvit hest som heter Miramis. Mio og Jum-Jum tilbringer hver eneste dag på ridetur. Men det finnes mørke skygger også i «Landet i det Fjerne»; den onde ridderen Kato, som er herre over «Landet Utenfor», røver små barn og forvandler dem til fugler. Mio blir veldig redd for Kato, men etter hvert får han høre at han er den eneste som er i stand til å nedkjempe den onde ridderen.[1]

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norsk filmografi: Mio, min Mio 1987». www.nb.no. Besøkt 3. november 2022. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Filmen i Norge: norske kinofilmer gjennom 100 år. Utgitt av Gyldendal i samarbeid med Det norske filminstituttet, 1995. Komplett liste over alle kinofilmer 1907-1995 med plot og utdrag av samtidige filmanmeldelser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]