Minhaj-ul-Quran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Minhaj-ul-Qurans moske i Enebakkveien i Oslo.
Minhaj ul Qurans internasjonale hovedkvarter.

Minhaj-ul-Quran (Koranens vei) er en internasjonal islamsk organisasjon grunnlagt 17. oktober 1980 i Lahore, Pakistan av Professor Muhammad Tahir ul-Qadri, som fremdeles leder organisasjonen. Organisasjonen har avdelinger i 100 land.[1]

Organisasjonen arbeider for religiøs moderasjon, inter-religiøs dialog, og en moderat tolkning av islam med elementer fra sufismen.[1] Deres motto er fred, kjærlighet & kunnskap. Dette er en sunni-muslimsk organisasjon åpent for all verdens mennesker.

Minhaj-ul-Quran i Norge[rediger | rediger kilde]

Organisasjonens første avdeling i Europa ble etablert i København, og den gjorde stor suksess i Danmark på 1980-tallet.[2] Etterhvert ble Qadris kassetter og videoer spredd over store deler av det norsk-pakistanske miljøet, og i 1990 åpnet den første avdelingen i Oslo. 20–30 personer startet med å leie to små rom i Tøyengata og organisasjonen fikk raskt flere medlemme.[2] Etterhvert flyttet de til et større lokale i Enebakkveien. I 2006 hadde Oslo-avdelingen nær 4 000 medlemmer, og var den tredje største moskeen i Oslo etter Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat og World Islamic Mission.[3]

Moskeen i Oslo har blant annet stått for den første oversettelsen av den over 600 sider lange domsavsigelsen «fatwa mot ekstremisme og ekstreme grupper» til norsk.[4] De driver flere underforum:

Siden har Minhaj-ul-Quran fått avdelinger i Drammen, Stavanger og Skedsmo.

Forebygging av terrorisme[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen har iverksatt strenge tiltak mot forebygging av konservatisme. Organisasjonens leder mener at konservatisme leder til radikalisme, og at radikalisme leder til ekstremisme og i verste fall terrorisme. Som et av de strengt utrustede tiltakene organisasjonen står for er al-hidaya-hytteturer, der ungdom og medlemmer ellers fra verden rundt inviteres til åndelig spirituell retrett for å hindre at ungdommer blir radikalisert. Der undervises islamsk ungdom i ekte islamsk historie, læren i henhold til praksis av profeten Muhammed og ahle bayt (hans familie), sahaba karam, følgesvenner, tabain, taba tabiyyin (etterfølgerne), helgener (Guds nærstående tjenere), rettskafne muslimer. Følgelig holder de seg på den opprinnelige islamske læren, og går ikke i fellene lagt av wahhabismens fitna (ekstremisme, kaos i islam etc.).

Deres verdenssyn[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen ser med fredens øyne på alle mennesker uavhengig av deres religiontilhørighet, kultur normer og verdier. De mener å vise sannhetens lys i en tid av wahhabisme fitna som verden i dag blir infisert av med stormskritt. Enhver som kommer til deres moske, blir tatt imot med åpne armer og med vennlighet som ingen har sett maken til. Muslimer fra andre trosoverbevisning (aqida) har også alltid blitt tatt imot med åpne armer og vennlighet. Slik er de ett med sitt motto; fred, kjærlighet & kunnskap. Dette er en organisasjon som er basert på ånden av islam; kjærlighet til profeten Muhammed og ahle bayt (hans familie) og sahaba karaam, tabiun og taba tabiun og de rettskafne muslimer og auliya (Guds venner).

Deres store begivenheter[rediger | rediger kilde]

Urs Mubarak - feiring av fødselsdagen til helgenen av alle helgener, Shaykh Abdul Qadir Jilani på den 11th Rabi-al Thani.

Mawlid-feiring - profeten Muhammeds bursdag. Denne feires i fryd og glede med stor stas og prakt i henhold til Koranen og sunna og tidligere muslimske generasjoners praksis. Året rundt arrangeres det både små og store sammenkomster hvor deltakerne blir invitert til mat og drikke og salawat [darood o salam] resitering, og når måneden rabi ul awwal kommer, kan man se fryd og glede i alles øyne og ansikter, og på den 12. rabi ul awwal når stemingen til topps, for da er det endelig bursdagen til deres profet Muhammed.

Zikr-samlinger - små og store sammenkomster blir arrangert året rundt, spesielt med vekt på resitering av darood o salam (salawat, sending av fred og velsignelser over profeten Muhammed) og zikr av Allah generelt.

Deres lovskole[rediger | rediger kilde]

De følger Hanafi lovskolens fiqh (rettsvitenskap). Dermed følger de den sentrale lovskolen av alle madhabs (lovskoler).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Minhaj-ul-Quran International
  2. ^ a b Kari Vogt (2008). Islam på norsk : Moskeer og islamske organisasjoner i Norge. Cappelen Damm. s. 76-77. 
  3. ^ Moskeer i Oslo. Dagsavisen 11. mars 2006, s. 10
  4. ^ Nilas Johnsen (22. juni 2010). «- Selvmordsbombere blir ikke møtt av 70 jomfruer». VG: 34. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]