Mineralnæring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mineralnæring er et samlebegrep for bedrifter som produserer og/eller videreforedler metallisk malm, industrimineraler, naturstein og byggeråstoffer som pukk, grus og tilslag til betong. I Norge omsetter mineralnæringen for ca. 10 milliarder årlig og sysselsetter ca. 4500 årsverk direkte. Eksportverdien utgjorde 4,4 milliarder kr, tilsvarende 43 % av den totale omsetningen.

Mineralenes samfunnsrolle[rediger | rediger kilde]

Mineralnæringen spiller en viktig rolle i utviklingen av moderne samfunn og ligger til grunn for enhver industriell verdikjede. Hver nordmann forbruke årlig mer enn 15 tonn mineralske råstoffer. Norge har rike geologiske ressurser i bakken, lang erfaring med ressursforvaltning, høyt utdannet befolkning og høyteknologisk industri. Til sammen gjør dette Norge til et svært godt egnet bergverksland. Utvinning av mineralske råstoffer må nødvendigvis skje der geologien tilsier det. Derfor er mange lokalsamfunn etablert rundt gruver og andre mineraluttak. Slik vil det være også i framtiden, mineralnærigen tilbyr langsiktige, private, lønnsomme industriarbeidsplasser over hele landet.

Mineraler i det grønne skiftet[rediger | rediger kilde]

Det er mineraler i alt fra proteser, hvitmaling, softis og papir. For å utvikle ny, miljøvennlig teknologi er man avhengig av en lang rekke mineralske råstoffer. Vindmøller, solcellepaneler, elbiler mobiltelefoner og nettbrett er fulle av mineraler. En vanlig smartelefon inneholder mer enn 70 ulike mineralske råstoffer. Ikke alle vet at man trenger 13 gruver for å produsere en vindmølle, eller 16 for å produsere et solcellepanel. Alle disse råstoffene må utvinnes fra berggrunnen, og mange av stoffene som brukes i utviklingen av ny teknologi finnes i Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]