Mindre eikeordensbånd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mindre eikeordensbånd
Mindre eikeordensbånd
Vitenskapelig(e)
navn
:
Catocala promissa
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Norsk(e) navn: mindre eikeordensbånd
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Catocala
Habitat: løvskog med eik
Utbredelse: Palearktis

Mindre eikeordensbånd (Catocala promissa) er en sommerfugl som tilhører familien praktfly (Erebidae). Denne store arten ble første gang funnet i Norge i 2005, og er kanskje i ferd med å etablere seg ved Oslofjorden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et ganske stort (vingespenn 58 - 64 mm) nattfly med store, brede vinger, bakvingene er hovedsakelig karminrøde. Den er den minste av Catocala-artene som hittil er funnet i Norge, og utmerker seg ellers ved at bakvingens indre svarte tverrbånd er nokså smalt og ender i en tydelig krok. Forvingen er gråbrunt spraglete med et nokså markert nyremerke og et påfallende siksak-tverrbånd i den ytre delen. Bakvingen er karminrød med den ytre tredjedelen svart, innefor dette med et nokså smalt, noe uregelmessig svart tverrbånd som ender i en krok et godt stykke før innerkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mindre eikeordensbånd lever i løvskoger med innslag av eik (Quercus spp.), som er larvenes næringsplante. De voksne sommerfuglene flyr i juli – august og kommer gjerne til lys eller sukkeråte.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Nord-Afrika, Lilleasia, over det meste av Europa og i Kaukasus. I Norge ble den først funnet i Akershus i 2005, den er senere funnet i Østfold og Vestfold og er kanskje i ferd med å etablere seg ved Oslofjorden.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Mindre eikeordensbånd [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Aravik, L., Hansen, L.O. og Kononenko, V. (2009) Norges Sommerfugler. Håndbok over Norges dagsommerfugler og nattsvermere. Norsk Entomologisk Forening/ Naturhistorisk Museum.
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]