Mimusops elengi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mimusops elengi
Mimusops elengi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mimusops elengi
L.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: lyngordenen
Familie: sapodillefamilien
Underfamilie: Sapotoideae
Slekt: Mimusops
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: tropisk skog
Utbredelse: Sør- og Sørøst-Asia, Nord-Australia, stillehavsøyene

Mimusops elengi er et eviggrønt tre i sapodillefamilien.

Det har en tett, avrundet krone og blir vanligvis 15–30 m høyt, mer sjeldent 40 m. Barken er mørkegrå og uten dype furer. Bladene sitter spredt og er bredt eggformede, 3,5–4,5 cm brede og 7–10,5 cm lange. Bladstilken er 2–3,5 cm lang, bladranden er litt bølgende, basis er kileformet og bladet er tilspisset.

Blomstene er hvite, duftende og 15 mm i diameter. De sitter enkeltvis eller flere sammen i knipper. Blomsterstilken er 2 cm lang og hårete. Begeret har 6 fliker, og krona har 24 fliker i 2 kranser. Det er 8 pollenbærere. Frukten er eggformet, 2,5–4 cm lang og oransje. Rester av begeret sitter igjen på frukten.

Mimusops elengi vokser naturlig i India, Sri Lanka, Thailand, Malaysia, Indonesia, Filippinene, Ny-Guinea, nordlige Australia, Ny-Caledonia og Vanuatu. Den blir dyrket i tropiske og subtropiske strøk som pryd- og skyggetre. Treverket brukes som bygningstømmer, og frukten er spiselig. Treet er hellig for hinduer, jainer og buddhister, og blomstene brukes i kranser og girlandere. Bark, blad og frukt brukes i tradisjonell indisk medisin, ayurveda.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]