Militant-tendensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Millitant-tendensens logo

Militant-tendensen (engelsk: Militant tendency, opprinnelig Revolutionary Socialist League) var en trotskistisk og entristisk gruppe innenfor det engelske sosialdemokratiske Labour Party. Gruppen var organisert rundt avisen Militant som først ble publisert i 1964. Gruppen beskrev sin politikk ideologisk basert på Marx, Lenin og Trotskij.[1]

I 1982 slo en kommisjon i Labour fast at Militant var i strid med bestemmelsene paragraf II, tredje ledd av partiets program, og erklærte gruppen som uegnet å være tilknyttet Labour. I 1983 ble fem medlemmer av redaksjonen i avisen Militant utvist fra partiet. På denne tiden hevdet gruppen at de innvendig hadde rundt 4 300 medlemmer, et tall som åpenbart var altfor sjenerøst.[2]

Militant spilte en ledende rolle i Liverpools byråd mellom 1983 og 1987 da 47 kommunestyremedlemmer ble utvist og bøtelagt.[3][4] Fra 1983 førte en rekke grep fra Labours eksekutivkomité, ledet av Neil Kinnock, til at framstående medlemmer av gruppen ble utvist fra partiet, noe som også til sist innebar at Militant tapte sine to parlamentsmedlemmer. Det avsluttet Militants innflytelse og tilstedeværelse innenfor Labour.

I 1991 besluttet Militant med stort flertall å oppgi entrismepolitikken i Labour. Ted Grant, en gang gruppens viktigste medlem, ble utvist og hans mindretall og utbrytergruppe, nå kjent som Socialist Appeal, fortsatte den samme strategien. Flertallet endret sitt navn til Militant Labour, og deretter i 1997 til Sosialistpartiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Crick, Michael: The March of Militant, s. 3
  2. ^ Crick, The March of Militant, s. 315
  3. ^ Crick, The March of Militant, s. 229
  4. ^ Liverpool 47: Socialism on Trial Arkivert 25. mai 2005 hos Wayback Machine.. 49 bystyremedlemmer ble opprinnelig bøtelagt, men to av dem døde under prosessen, og gruppen med de gjenværende ble således karakterisert som «Liverpool 47».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Crick, Michael (1986): The March of Militant, rev. utg., Faber & Faber, ISBN-10: 0571146430

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]