Milan Martić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Milan Martić
Milan Martic ICTY.png
Født18. november 1954 (64 år)
Žagrović
Beskjeftigelse Politiker, politibetjent, militær
Parti Det serbiske sosialistpartiet
Nasjonalitet Kroatia, Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia

Martic-order1995.jpg

Milan Martić (kyrillisk skrift: Милан Мартић) (født 18. november 1954 ved Knin) er en tidligere serbisk politiinspektør i Knin, og separatistleder og leder for Den serbiske republikken Krajina, en ikke anerkjent utbryterrepublikk fra Kroatia. Han var bl.a. utenriksminister, forsvarsminister og president i utbryterrepublikken i perioden 19911995. Han ledet provinsen inntil kroatene tok tilbake Krajina i august 1995. I 1991 startet Kroatia-krigen og serberne i Krajina fikk i juni forsterkninger fra den jugoslaviske hæren under ledelse av oberst Ratko Mladić, som gik ktil aksjon mot kroatisk politi i byene Knin og Šibenik.

Den 26. februar 1992 byttet Martić ut sittende «statsminister» Milan Babić med den mer Beograd-lojale Goran Hadžić. Stridstemaet som forårsaket maktskiftet var at Babić hadde oppfordret Krajina-serberne til å avvise fredsplanen til Cyrus Vance og fortsette kampen mot kroatene, mens Slobodan Milošević vinteren 1991-92 trengte de jugoslaviske hærstyrkene til den forestående krigen i Bosnia. Dermed ble Hadzić innsatt som «statsminister», og i mangel av jugoslavisk-serbiske forsterkninger gikk Milosević høsten 1993 med på å sende paramilitære styrker under ledelse av Arkan.

25. juli 1995 utstedte Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia arrestordre på Martić. Han meldte seg selv 15. mai 2005.

12. juni 2007 ble han dømt til 35 års fengsel av krigsforbryterdomstolen.