Milan Babić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Milan Babić
Milan Babic ICTY.png
Født26. februar 1956[1]Rediger på Wikidata
KukarRediger på Wikidata
Død5. mars 2006[2]Rediger på Wikidata (50 år)
HaagRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, tannlegeRediger på Wikidata
Parti Det serbiske demokratiske parti, Jugoslavias kommunistforbundRediger på Wikidata
Nasjonalitet SerbiaRediger på Wikidata

Milan Babić (født 26. februar 1956 i landsbyen Kukar ved Vrlika, død 5. mars 2006 i Haag) var en serbisk tannlege fra Split-provinsen i Jugoslavia (Kroatia), og fra 1991 til februar 1992 «statsminister» i Den serbiske republikken Krajina – en overveiende serbisk-befolket region som løsrev seg fra Kroatia etter at Kroatia frigjorde seg fra Jugoslavia i 1991. Han hadde flyttet til Knin i 1989, og meldte seg året etter ut av de kroatiske ungkommunistene og inn i det serbisk-nasjonale partiet SDS. Babic var fra 1991 til 1992 leder av eksekutivrådet («regjeringen») i den selverklærte Republikken Serbisk Krajina, inntil «president» Milan Martić den 26. februar 1992 byttet han ut med den mer Beograd-lojale Goran Hadžić, men fortsatte som «utenriksminister» og i andre sentrale posisjoner.

Stridstemaet som forårsaket maktskiftet var at Babić hadde oppfordret Krajina-serberne til å avvise fredsplanen til Cyrus Vance og fortsette kampen mot kroatene, mens Slobodan Milošević vinteren 1991-92 trengte de jugoslaviske hærstyrkene til den forestående krigen i Bosnia. Dermed ble Hadzić innsatt som «statsminister», og i mangel av jugoslavisk-serbiske forsterkninger gikk Milosević høsten 1993 med på å sende paramilitære styrker under ledelse av Arkan.[trenger referanse]

Babić ble tiltalt for krigsforbrytelser av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia og ble i 2004 den første tiltalte til å innrømme skyld og inngå en avtale med aktoratet, hvoretter han ble dømt til 13 års fengsel. Han ble i 2006 funnet død i sin celle i Haag, angivelig død ved selvmord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)