Mikhail Kozlovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Mikhail Ivanovitsj Kozlovskij, russisk Михаил Иванович Козловский, (født 26. oktoberjul./ 6. november 1753greg., død 18. septemberjul./ 30. september 1802greg.) var en russisk nyklassisistisk billedhogger som var aktiv i opplysningstiden.

Han begynte sin utdannelse i 1764 hos Anton Losenko ved Det keiserlige kunstakademi i St. Petersburg. Han dro til Roma i 1774 og deretter til Paris i 1779. Hans tidlige arbeider var tydelig preget av barokkens stilspråk, men Kozlovskij tilpasset etterhvert sin stil til en nyklassisistisk monumentalitet. I 1788 vendte han tilbake til Paris som veileder for russiske studenter i utlandet. Han ble utnevnt til professor ved Kunstakademiet i 1794 og instruerte unge billedhoggere i St. Petersburg til sin død.

Blant hans mest kjente arbeider er den forgylte bronsestatuen av Samson river opp løvens gap (1800–02), et sentralt element i Den store kaskade i Peterhof, som symboliserer Russlands seier over Sverige i den store nordiske krig. Etter at den ble plyndret av de invaderende tyskerne under andre verdenskrig ble en eksakt kopi av statuen installert i 1947. Et annet mesterverk er den uttrykksfulle bronseskulpturen av general Aleksandr Suvorov i skikkelse av den ungdommelige Mars. Det ble avduket på Marsplassen i St. Petersburg et år før hans død.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]