Mikaël

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mikaël er en roman av den danske forfatteren Herman Bang, utgitt på Gyldendal i København og Kristiania i 1904.

Handlinga foregår i Paris. Den unge tsjekkeren «Mikaël» har slått seg ned i metropolen som protesjé av den verdenskjente maleren «Calude Zoret». De møttes i Praha, og har siden hatt et nært forhold, og «Mikaël» har stått modell for flere store arbeider. «Zoret»s spesialitet er historiemalerier fra den greske og romerske antikken. Et av hovedverkene hans er «Seieren», som han forærer «Mikaël», og som denne henger opp i soveværelset i leiligheten sin. Hos «Zoret» vanker også en krets av kunstelskere og rike og/eller adelige personer, blant dem flere skandinaver.

En dag blir «Zoret» oppsøkt av en russisk fyrstinne, «Lucia Zamikoff», som ønsker å bli portrettert. «Zoret» vegrer seg, men aksepterer omsider oppdraget. Det viser seg å by på store vanskeligheter, og det lykkes ikke den store mesteren å få fram det rette ansiktsuttrykket. Han er i ferd med å gi opp, da han en dag ber «Mikaël» forsøke. Med noen raske penselstrøk fullfører han ansiktet, og blikket kommer fram nøyaktig slik det skal være.

Ikke lenge etter viser det seg at det har oppstått et stormende kjærlighetsforhold mellom den unge mannen og den mer modne fyrstinnen. De møtes i hemmelighet i leiligheten hans og på ulike steder i Paris, men forholdet blir snart en offentlig hemmelighet. For øvrig koster stevnemøtene deres atskillig mer enn «Mikaël» får av «Zoret» og «Lucia» får av sin mann, og «Mikaël» begynner å ta opp lån hos bankieren til «Zoret». En dag blir det offentlig kjent at fyrst «Zamikoff» er konkurs, og at alle eiendommene hans i Russland skal under hammeren. I et desperat forsøk på å sikre seg sjøl og «Lucia» et fortsatt liv i luksus, reiser «Mikaël» til London og selger «Seieren» til en kunsthandler.

«Zoret» går inn i en dyp krise, forårsaka av sjalusi, av «Mikaël»s svik og av en følelse av at den kunstneriske kraften er i ferd med å svinne. Han kommer seg ut av den kunstneriske krisen ved å stenge seg inne i atelieret og lage tre store bilder, der han tolker sin egen skjebne i bibelske motiver. Ett bilde forstiller Jobs lidelser; et annet Cæsar som hogges ned av en ung germaner.

Utstillinga blir en sensasjon og en kunstnerisk suksess, men «Zoret»s krefter er blitt svekka av påkjenningene. Særlig tar det på at «Mikaël» ikke lenger viser seg, men i stedet går bak ryggen hans og dyrker forholdet til «Lucia». Han blir sjuk og dør etter kort tid, men på dødsleiet bekrefter han ved testament at «Mikaël» arver alt etter han. «Mikaël» viser seg ikke ved dødsleiet, enda det blir sendt bud etter han.