Miguel Ydígoras Fuentes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miguel Ydígoras Fuentes
Miguel Ydigoras Fuentes.jpg
Født17. oktober 1895
Retalhuleu
Død6. oktober 1982 (86 år)
Guatemala by
Ektefelle María Teresa Laparra de Ydígoras
Utdannet ved Escuela Politécnica (Guatemala)
Beskjeftigelse Politiker
Parti Partido Reconciliación Democrática Nacional
Nasjonalitet Guatemala
Utmerkelser Storkorset av Isabella den katolskes orden, Frigjøreren San Martins orden, Quetzalordenen
Signatur
Miguel Ydígoras Fuentess signatur

General Miguel Ydígoras Fuentes (født 1895 i Retalhuleu, død 1982 i Guatemala by) var statssjef og president i Guatemala fra 2. mars 1958 til 31. mars 1963.

Han tok makten i landet etter drapet på oberst Carlos Castillo Armas som tidligere hadde sittet med makten i landet. På grunn av hans autokratiske styre og hans sterke bånd til USA, ledet en gruppe yngre offiserer et opprør mot myndighetene i 1960. Selv om opprøret ble slått kraftig ned på med en gang det begynte, gikk de overlevende offiserene i dekning i utlandet og de var med på grunnleggelsen av den revolusjonære bevegelsen Movimiento Revolucionario 13 Noviembre, noe som markerte starten på en 36 år lang geriljakrig mot myndighetene i Guatemala.

Han var kommandant for det guatemalske militæret under borgerkrigen i Guatemala. General Ydígoras Fuentes ble til slutt styrtet i et statskupp som var blitt ledet av hans egen forsvarsminister, oberst Enrique Peralta Azurdia, som førte til at den sivile presidenten Juan José Arévalo ble president i det kommende presidentvalget.