Michel Sabbah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Michel Sabbah
Bethlehem Christmas3.JPG
Født1. mars 1933 (85 år)
Palestine-Mandate-Ensign-1927-1948.svg Nasaret
Utdannet ved Universitetet i Paris, Sorbonne
Beskjeftigelse Teolog og patriark
Nasjonalitet Palestina
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Michel Sabbah (født. 1. mars 1933 i Nasaret) har vært latinsk patriark av Jerusalem, det vil si den fremste representanten for den katolske kirke i Det hellige land.

Michel Sabbah ble ordinert som prest i juni 1955, og har vært prest blant annet i Amman i Jordan. 28. desember 1987 ble han utnevnt til patriark av Jerusalem. Han ble raskt valgt som president for de katolske kirkene i Kirkerådet i Midtøsten.

Michel Sabbah gikk av som patriark da han har nådd aldersgrensen på 75 år onsdag før påske 2008. Den nye latinske patriarken er Fouad Twal som nå er erkebiskop i Tunis.

Midtøstenkonflikten[rediger | rediger kilde]

Under et besøk i Nidarosdomen i Trondheim, sommeren 2008, uttalte Sabbah at «Israels uvilje er det største hinderet for fred». Han uttalte videre at «På israelsk side er de som sier nei til fred myndighetene selv, regjeringen. På palestinsk side er de som sier nei til fred politiske ekstremister». Kilde: Andersen, Ole-Einar (30. juli 2008). «Ekstremisme eller fred». Adresseavisen (norsk): 4. 
Han kom i 2005 med fordømmelse av den israelske delingsmuren og oppfordret Israel til å rive den.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jerusalems patriark fordømmer delingsmuren». Adresseavisen. 25. desember 2005. Besøkt 30. juli 2008. «Jerusalems patriark fordømmer delingsmuren» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forgjenger:
 Giacomo Giuseppe Beltritti 
Latinsk patriark av Jerusalem
Etterfølger:
 Fouad Twal