Michel Oksenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Michel Oksenberg
Født1938
Død2001
Utdannet ved Columbia University, Swarthmore College
Beskjeftigelse Statsviter
NasjonalitetUSA

Michel Oksenberg (født i 1938 i Antwerpen i Belgia, død 2001 i USA) var en ledende amerikansk sinolog som tidvis arbeidet akademisk, tidvis i den amerikanske statsadministrasjon. Han var nært knyttet til USAs prosess frem mot normalisering av forbindelsene med Folkerepublikken Kina under president Jimmy Carters administrasjon.

På det akademiske område underviste Oksenberg ved University of Michigan i tyve år, og underviste også ved Stanford University, Columbia University og The East-West Center i Honolulu. Han har hatt stor innflytelse på amerikansk sinologi.

Mellom 1977 og 1980 var Oksenberg et ledende stabsmedlem på USAs National Security Council, med særlig ansvar for Kina og Indokina. I 1978 begynte han på prosessen med normalisering av USAs relasjoner fil Folkerepublikken. Veien for en slik normalisering var fra amerikansk side blitt åpnet av president Richard M. Nixon ved hans besøk i Beijing i 1972, men i 1978 anerkjente USA fortsatt regjeringen i Taiwan som Kinas rettmessige representant i diplomatiet. Oksenberg hjalp den amerikanske regjering til å endre på dette, samtidig som man fikk på plass en forsvarsavtale med Taiwan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]