Michael Owen Jackels

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael Owen Jackels
Født13. apr. 1954Rediger på Wikidata (70 år)
Rapid City
BeskjeftigelseKatolsk prest (1981–), katolsk biskop (2005–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Katolsk erkebiskop (2013–)
  • biskop (2005–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet pavelige universitet Sankt Thomas Aquinas
University of Nebraska
Mount St. Mary's University
NasjonalitetUSA
Våpenskjold
Michael Owen Jackelsʼ våpenskjold

Michael Owen Jackels (født 13. april 1954 i Rapid City i Sør-Dakota i USA) er en amerikansk katolsk prelat og emeriterte erkebiskop av Dubuque.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Michael Owen Jackels var barn av en militærfamilie, og bodde i Wyoming, Spania og California før han til slutt havnet i Nebraska for å fullføre videregående skolegang. Jackel har fortalt at han som ung mann sluttet seg til buddhismen. Men etter å ha lest en Bibel fra en protestantisk arbeidskamerat på en country club, bestemte han seg for å vende tilbake til katolisismen.

Jackels gikk på University of Nebraska-Lincoln, og så på St. Pius X Seminary i Kentucky i 1975. Han tok Bachelor of Philosophy-grad fra St. Pius X i 1977. I 1981 hadde han tatt Master of Theology ved Mount Saint Mary's Seminary i Emmitsburg i Maryland.[1]

Prest[rediger | rediger kilde]

Biskopen av Lincoln, Glennon Patrick Flavin, presteviet ham den 30. mai 1981. Han var først kapellan i katedralen oh lærer ved en katolsk høyskole, og fra 1982 til 1985 kapellan ved St. Thomas Aquinas Parish som lå på University of Nebraskas campus i Lincoln. Dessuten var han assisterende kallsdirektør.

I 1985 begynte han på doktorgradsstudier ved Angelicum [2] i Roma, og tok doktograden i 1989[1] på et arbeidfe om Katarina av Siena.

Tilbake i Lincoln var han i åtte år bispedømmedirektør for religiøs oppdragelse, han var også seremonimester, meddirektør for ordensfolk, og kapellan for School Sisters of Christ the King i Lincoln.

Jackels returnerte til Roma i 1997 og arbeidet i Troskongregasjonen under kardinal Joseph Ratzinger.[1]

Biskop av Wichita[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham den 28. januar 2005 til biskop av Wichita. Erkebiskopen av Kansas City i Kansas, Joseph Fred Naumann, bispevier ham den 4. april samme år; medkonsekrerende var Thomas James Olmsted, biskop av Phoenix, og Fabian Wendelin Bruskewitz, biskop av Lincoln.

Jackels og de tre andre biskopene i Kansas gikk sammen ut med et hyrdebrev mot stamcelleforskning på stamceller fra menneskelige stamceller, noe som den gan utelukkende ble foetatt på grunnlag av aborterte fostre. Han har gått ut i opposisjon mot samkjønnede ekteskap og mot proviserte aborter. Han har gått ut mot dødsstraff og gått inn for mer rettferdige innvandringslover.

Han har fremmet det katolske utdannelsesvesen og bidratt til å etablere Drexel Fund for å støtte opp om økonomisk svakt stilte katolske skoler i bispedømmet. Bispedømmet hadde 48 prestestudenter, noe som på den tid gav det en av de gunstigste rater i USA for prestestudenter i folhold til katolsk befolkning.

Erkebiskop av Dubuque[rediger | rediger kilde]

Den 8. april 2013 utnevnte pave Frans Jackels til erkebiskop av Dubuque. Han ble innsatt i embedet den 30. mai samme år erkebiskop Carlo Maria Viganò, apostolisk nuntius til USA.[3]

Den 4. april 2023 innvilget pave Frans hans tidlige fratreden.[4] Han søkte om fratreden etter et hjerteslag påfulgt av et langt sykehusopphold i 2019, uten å fullt ut gjenvinne styrken. Emeritert biskop Richard E. Pates ble utsett til midlertidig å lede bispedømmet Wichita som apostolisk administrator.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]