Hopp til innhold

Michael Imperioli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael Imperioli
Født26. mars 1966[1][2]Rediger på Wikidata (58 år)
Mount Vernon
BeskjeftigelseSkuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, manusforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedLee Strasberg Theatre and Film Institute
BarnVadim Imperioli
NasjonalitetUSA
Medlem avWriters Guild of America, East
UtmerkelserPrimetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Drama Series (2004) (for: Sopranos)
Aktive år1988
Kjente rollerErkeengelen Uriel
IMDbIMDb

James Michael Imperioli (født 26. mars 1966 i Mount Vernon, New York) er en amerikansk skuespiller og manusforfatter. I 2004 vant han en Emmy-pris for sin rolle som Christopher Moltisanti i den prisbelønte amerikanske TV-serien The Sopranos (1999–07).

Sopranos[rediger | rediger kilde]

I rollen som Tony Sopranos nevø spiller han Christopher Moltisanti, en rimelig ung og fersk mann som er kommet med i mafia-game. Til tider er han litt for glad i dop og alkohol, men han er trofast til bossen og Tony tilgir han mange ganger. Hans første forlovede Adriana blir drept etter å ha vært FBI-informant i en periode. Han er også sentral i en skrekkfilm som han og de andre mafiosoene har finansiert, Cleaver. Hans onkel Tony var ikke overbegeistret for denne filmen, siden han trodde den var om hans selv. Han er sønn av en slektning av Tonys kone Carmela, og blir noe upresist omtalt som Tonys «nevø».

Imperiolis personlige ambisjoner som manusforfatter gjenspeiles også i serien. Han har også skrevet manus for flere av episodene, samt vært medprodusent på en episode.

Imperioli medvirket i de aller fleste episodene av serien som gikk fra 1999 til 2007. Hans siste episode hadde tittelen «Kennedy and Heidi», som endte med at han ble kvalt av Tony etter en bilulykke.

Han ble i 2000 (sammen med en rekke andre fremtredende skuespillere i Sopranos) tildelt Screen Actors Guild Awards.

Andre roller[rediger | rediger kilde]

Imperioli har før Sopranos hatt mindre roller i filmer som blant annet Mafiabrødre (1990) og Last Man Standing (1996). Etter millenniumsskiftet har han blant annet hatt hovedrollen i High Roller: The Stu Ungar Story (2003). Han skrev manus til Summer of Sam (1999). Han har også medvirket i flere av Spike Lees filmer, blant annet Malcolm X (1992).

Han filmdebuterte i 1988 i filmen Alexa hvor han hadde en mindre birolle. TV-debuterte 1994 i krimserien NYPD Blue hvor han hadde en gjesterolle i en episode. I 2005-2006 medvirket han i noen episoder av krimserien Law & Order hvor han spilte Detektiv Nick Falco. Hadde i 1996 en gjesterolle i samme serie.

Han har to barn, Isabella på 16 år og Vadim på 9, med sin kone Victoria Imperioli.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ filmportal.de, Filmportal-ID aab70f87b9f44f7f9be50ec2041d39ff, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]