Michael Fredrik Libenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael Fredrik Libenberg
FødtMichael Frederik Liebenberg
2. apr. 1767[1]Rediger på Wikidata
Død3. mai 1828[1]Rediger på Wikidata (61 år)
BeskjeftigelsePrest, salmedikter Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Michael Fredrik Libenberg (født 2. april 1767, død 3. mai 1828) var en dansk prest, forfatter og salmedikter.

Liv[rediger | rediger kilde]

Libenberg ble født i København av fattige foreldre. Begge foreldrene døde tidlig, og han ble tatt vare på av en venn, bryggeren Bent Hoftved. Hoftved sørget for at han fikk skolegang, og Libenberg begynte å studere i 1783. Hoftved døde samme år, og Libenberg måtte ta en stilling som huslærer for å forsørge seg. Han var ikke dette så lenge, men sa opp og ble forsørget av Hoftveds familie. 1789 ble et vendepunkt i livet hans, da hans barndomslærer, Niels Qvistgaard, døde og etterlot seg enke og en liten datter. Libenberg så det som sin oppgave å forsørge disse. Han tok over Qvistgaards skole, og forlovet seg i 1790 med enken, som var 17 år eldre enn ham selv.

Han satset nå på å bli prest, og ble ordinert til en stilling som fengselsprest i 1794. Samme år giftet han seg med sin folovede, Sophie Charlotte.

I 1797 ble han overlærer for religionsundervisningen ved Metropolitanskolen. Han var der i to år, men ble forflyttet i 1799 til en sognepreststilling på Fredriksberg, et relativt dårlig kall.

Sophie Charlotte døde i 1802, og han giftet seg samme år med den nitten år gamle Antoinette Thomasine Birck.

Hoffet tilbrakte somrene på Fredriksberg, og dette gjorde at han kom i kontakt med hoffet og fikk stilling som slottsprest i tillegg til sognepreststillingen sin i 1805. Han ville gjerne bli kvitt sognepreststillingen, og i 1810 ble han hoffprest i stedet for sogneprest, i tillegg til slottsprest. Han flyttet til København, der han ble en prest med mange tilhørere. I 1818 ble han tilbudt bispeembedet i Ribe, men avslo dette. Han ble med i styret i Det Danske Bibelselskab i 1819 og ble nestleder der i 1826.

I 1826 ble han tildelt Kommandørkorset. Han døde i 1828.

Litterært arbeid[rediger | rediger kilde]

I årene før han ble ordinert oversatte han flere dikt fra tysk, og i tidsskrift som Minerva var det flere av hans dikt på trykk. I 1795 kom en oversettelse av Marezolls Predikener. Denne kom i nytt opplag i 1804. I 1797 gav han ut den utbredte boken Andagtsbog for Kvindekjønnet og bearbeidet i denne perioden også flere skrifter fra tysk. I 1805 og 1809 kom en samling av hans egne prekener ut i to bind under tittelen Kristelige Religionstaler I årene 1823 til 1826 kom Bidrag til kristelig Eftertanke og Oppbyggelsens Fremme ut i tre bind. Dette ble svært utbredte bøker i såkalte «dannede hjem». I 1817 stod han bak en utgivelse av C.F Jacois Samlede Skrifter.

Libenberg skrev også salmer. Fem av hans salmer ble med i Evangelisk-Christelig Psalmebog. To av disse ble så videreført i Roskilde Konvents Salmebog. I Norsk Salmebok er han representert med en salme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dansk biografisk leksikon, oppført som M.F. Liebenberg, Dansk Biografisk Leksikon-ID M.F._Liebenberg[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]