Michael Conrad Hirt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael Conrad Hirt
Født4. juni 1613Rediger på Wikidata
Bayreuth[1]
Død25. apr. 1671[2]Rediger på Wikidata (57 år)
Bayreuth[3]
BeskjeftigelseKunstner, kunstmaler Rediger på Wikidata
Embete
  • Hoffmaler Rediger på Wikidata
BarnMichael Conrad Hirt
Johann Conrad Hirt
NasjonalitetTyskland

Anna Rosinea Marquardt, født Tanck

Michael Conrad Hirt (1613–1671) var en tysk barokkmaler.

Liv[rediger | rediger kilde]

Hirt gikk i lære hos hoffmaleren Heinrich Bollandt i Bayreuth og kom med ham som krigsflyktning til Lübeck i 1635, der han ble tatt opp i husholdet til rådsherren Adrian Müller.[4] Etter Müllers død i 1644 ble han i 1645 hoffmaler hos den brandenburgiske kurfyrsten Friedrich Wilhelm. I Berlin deltok Hirt i gjenoppbyggingen av kongens residens.

Henimot 1663 vendte Hirt tilbake til sitt frankiske hjemsted og oppholdt seg i Kulmbach og Bayreuth.

Hirt var gift to ganger, først med Anna Maria Bollandt, datteren til sin læremester, og etter hennes død med en datter av kantoren Johann Crüger, som han også portretterte. Flere av Hirts sønner fra begge ekteskap ble malere, deriblant Johann Conrad Hirt, født 1641, og Michael Conrad Hirt (1649–1704), som arbeidet mye i Regensburg. Sistnevntes navnelikhet med faren har ført til stadige forvirringer og feilaktige tilskrivelser.

Verk[rediger | rediger kilde]

Jakob Kockert med sønn, 1644

I Lübeck arbeidet Hirt hovedsakelig som portrettmaler. Fra denne perioden er det mulig å påvise elleve portretter og to selvportretter etter ham. Portrettene fra tiden i Lübeck er hovedsakelig selvframstillinger av den borgerlige overklassen, de følte seg jevnstilt med adelen og ville ha lignende bilder av sine egne familier. Hirts hovedverk fra Lübeck-perioden er flere bilder malt på oppdrag av borgermester Anton Köhler. «Köhlersche Ahnengalerie» er en samling 20 familiebilder som var ment understreke familiens status og hang lenge i byens Katharinenkirche.

Et selvportrett fra 1644 er bevart i form av en tegning som oppbevares i München, og raderinger etter tegningen som oppbevares i Coburg og Berlin.

Hirt gjorde suksess som portrettmaler også i Berlin. I tillegg malte han stilleben og dekorerte kongens residens. Hans takfresker i «Herzoginnenhaus» ble deriomot overmalt noen titalls år senere.

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 22. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Deutsche Biographie, Deutsche Biographie-ID 124317472, besøkt 14. mars 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Fehling nr.743:«Verheiratet mit einer Tochter des Bürgermeisters Heinrich Köhler»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]