Michał Elwiro Andriolli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Michał Elwiro Andriolli
Michal Elwiro Andriolli.jpg
Født14. nov. 1836[1][2]Rediger på Wikidata
VilniusRediger på Wikidata
Død23. aug. 1893[3][1][2][4]Rediger på Wikidata (56 år)
Nałęczów[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Arkitekt, kunstmaler[6]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Kunstakademiet for billedkunst, skulptur og arkitektur i MoskvaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata
Gravlagt Lublin voivodskapRediger på Wikidata
Signatur
Michał Elwiro Andriollis signatur

Michał Elwiro Andriolli (født 2. november 1836 i Vilna i Tsarrussland, død 23. august 1893 i Nałęczów i Polen) var en polsk maler og arkitekt. Han er særlig kjent for sine illustrasjonar av Adam Mickiewicz' episke dikt Pan Tadeusz, og for sine villaer i Warszawas forstader.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Andriolli var etterkommer av italienske immigranter som i kjølvannet av napoleonskrigene slo seg ned i Polen. Andriolli studerte fra 1855 ved Moskvas skole for maleri og billedhugging. Han fortsatte studiene fra 1858 ved St. Petersburgs kunstkademi. Etter tilbakekomsten til Polen mottok han et stipend som han i 1861 benyttet til en reise til Roma. I Roma studerte han ved Accademia San Luca.

Illustrasjon til Pan Tadeusz

Virke[rediger | rediger kilde]

Andriolli tok del i januaroppstanden i 1863, og flyktet etter denne fra Polen. Han bodde til å begynne med i London og så i Paris. I 1866 vendte han tilbake til det tsarstyrte Polen, som utsending for polske emigranter. Han ble arrestert og dømt, og deretter sendt til en katorga (straffeleir) i Vjatka. Først i 1871 ble han benådet. Han slo seg deretter ned i Warszawa, der han arbeidet som illustratør for forskjellige aviser.

Han ble en av de mest kjente polske illustratørene av sin tid, og mottok mange oppdrag ril å illustrere verker som ble regnet som klassiske i polsk litteratur. Særlig kjente er illustrasjonene til Pan Tadeusz og Konrad Wallenrod. Disse laget han mellom 1879 og 1882. Mellom 1883 og 1886 bodde Andriolli i Paris, der han illustrerte franske utgaver av verker av Shakespeare og James Fenimore Cooper.

Sine siste leveår tilbragte han i en liten villa i nærheten av Anielin ved elven Swider, ikke langt fra Warszawa. Etter å ha tegnet sin egen villa, fikk Andriolli oppdrag om lage utkast til flere villaer. Slik utviklet han en karakteristisk arkitekturstil som ble kalt Świdermajer og som kom til å prege flere forstader av Warszawa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, «Elviro Michael Andriolli», Benezit-ID B00005012[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internetowy Polski Słownik Biograficzny, Internetowy Polski Słownik Biograficzny ID michal-elwiro-andriolli-malarz-ilustrator-wiesz[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 1. januar 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500073832, utgitt 16. august 2008, besøkt 14. mai 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]