Mette Marie Rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mette Marie Rose
Født19. mai 1745Rediger på Wikidata
København
Død20. mars 1819Rediger på Wikidata (73 år)
København
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark
Stedet på Assistens Kirkegård hvor Rose og slektninger er begravet

Mette Marie Rose (kjent i samtiden som Jomfru Rose, født 19. mai 1745 i København, død 20. mars 1819 samme sted) var en dansk skuespillerinne.

Mette Marie Rose var datter av skuespiller Christoffer Pauli Rose og Gertrud Christensdatter Lemvig, og debuterte selv i en alder av 16 år som Mélite i Den gifte Filosof. Hun vakte oppmerksomhet for sin skjønnhet og naturlige spillestil.[1]

Bortførelse[rediger | rediger kilde]

Den lovende kunstnerbane endte bratt da hun den 11. mars 1765, etter å spillet Bélise i den franske komedie Vulcani Kjæp, ble bortført av den greve Christian Conrad Danneskiold-Laurvig til Gyldenløves lille palæ i Norgesgade.

Det var sikkert avtalt spill mellom Mette Maries mor og greven[2]og det ryktet snart at Mette Marie også var innforstått, men dette er heller tvilsomt. Men faren savnet datteren sin og gikk til politiet. Politidirektøren var også innblandet i saken, så han ville ikke foreta seg noe, hvorfor Christoffer Pauli Rose forsøkte å få ørelyd høyere opp i systemet. Til sist kom historien kong Frederik V for øre, og han ble så vred at han rev sin serviett i stykker. Majesteten befalte deretter at grevens palæ i Norgesgade skulle settes under beleiring.[3] Skuespillerinnen skulle frigis, greven skulle betale henne og faren et årlig beløp til hun fant seg en ektemann, hvoretter han også skulle betale henne en medgift. Et større beløp skulle gå til et gudelig formål, og endelig ble greven forvist til sine gods i Norge.

Bortvist[rediger | rediger kilde]

Mette Marie Rose ble også forvist fra hovedstaden; hun tilbragte to år i huset hos en prest i Vallø[3] og kom aldri mere til å stå på scenen. Et par år senere fristet minnet om affæren kong Christian VII til å oppsøke henne. Han ble svært skuffet over å treffe en ærbar pike, og kunne ikke begripe at en verdensmann som greven hadde kunnet våge «saa meget for slet intet».[4]

I 1774 giftet hun seg med kongelig kammermusikus Niels Schiørring og fikk med ham 11 barn. Hun ble enke allerede i 1798 og levde heretter av sin manns pensjon. Mette Marie Rose overlevde sin mann med over tyve år. Begravelsen foregikk i Trinitatis kirke, hvoretter hun ble stedt til hvile på Assistens Kirkegård i København.

En tegning utført av Hartman Beeken som forestiller Rose finnes i Teatermuseet i København.

Referanser[rediger | rediger kilde]