Meteorittnedslag i Troms 7. juni 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den 7. juni 2006, klokken 02.05 skjedde en svært kraftig meteoreksplosjon over Nord-Troms. Det kraftige smellet kunne høres fra Lyngen til Nordreisa, et område på mer enn 100 km i diameter. Dette er et uvalig stort område for slike fenomener. Objektet ble omtalt som en rødlig lyskule som lyste opp som en blitz. Selv om det var midnattssol var det sterke lysfenomenet synlig over store avstander, i alle fall til Narvik i Nordland. Flere fotografier ble tatt av meteor-fenomenet.

Sjokkbølgene fra eksplosjonen ble registrert av NORSAR i Karasjok kl. 02.13.25. Også seismiske forstyrrelser ble registrert.[1] Det ble framsatt en teori av avisa Nordlys om at det hadde skjedd et nedslag i Reisadalen i Troms.[2] Men lokale beboere i dalen informerte senere om at dette var et ras-sår som hadde oppstått tidligere dette året.

En forsker ved Nordlysobservatoriet uttalte at det nok er en meteoroide på 10-12 kilo som har kommet inn i atmosfæren. Men sannsynligvis var objektet en god del større enn dette. Amerikanske eksperter på området har beregnet at energien i eksplosjonen var 1/20 til 1/100 av styrken til atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

Folk oppfordres til å lete etter fragmenter av et mulig nedfall av meteoritten i Reisadalen og omkringliggende områder. Slike kan være verdt mange tusen kroner.[3] Men alle leteforsøk så langt har vært resultatløse. Dette kan også ha sin forklaring i at materialet i den innkommende meteoroide hadde en lav egenvekt og styrke.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]