Hopp til innhold

Metallyticidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Metallyticidae
Metallyticus splendidus
Nomenklatur
Metallyticidae
Hører til
knelere, vingede insekter,
insekter,
leddyr
Økologi
Antall arter: 5
Habitat: skog og plantasjer
Utbredelse: Sørøst-Asia
Inndelt i

Metallyticidae er en gruppe (familie) av insekter som tilhører ordenen knelere. Gruppen omfatter bare én kjent slekt fra Sørøst-Asia.

Den enste kjente slekten utmerker seg ved at den er metallisk farget, noe som er unikt for en kneler. De er nokså små og tettbygde knelere. Hodet har tynne, trådformede antenner og store, utstående, runde fasettøyne. Pronotum er mye lengre enn bredt, med en dyp, Y-formet fure som når fra forkanten til bakkanten. Frambeina har lårene sterkt utvidete, flate, nærmest trekantede, nær roten med en lang pigg på undersiden, utenfor denne med tre ganske lange pigger. Forleggen har tett med korte pigger på innersiden og en krum endetorn ytterst. mellom- og bakbeina er slanke. Forvingene er avlangt ovale, hornaktige. Bakvingene er forholdsvis små, det sammenfoldete området ganske smalt. Haletrådene (cerci) er lange og består av ca. 20 ledd. Nymfene kan kjennes på at de i motsetning til de aller fleste andre knelernymfer ikke holder bakkroppen krøllet opp over ryggen. Artene kan skilles på fargen på forbeina og vingene: M. splendidus har metallgrønne forhofter og røykfargede vinger, M. semiaeneus metallgrønne forhofter og glassklare vinger, M. pallipes gulbrune forhofter og gulbrune forlår, M. violaceus gulbrune forhofter og svarte forlår med gul bakkant, M. fallax gulbrune forhofter og helt svarte forlår.

Liv og utvikling

[rediger | rediger kilde]

Metallyticidae finnes særlig på barken av trær, der de løper omkring med buken omtrent slepende langs stammen. Bevegelsesmåten deres ligner mer på kakerlakker enn på andre knelere. Mens de aller fleste andre knelere sitter stille og venter på at et bytte skal sette seg i nærheten, godt hjulpet av utmerket kamuflasje, er de fargerike Metallyticus-artene aktive jegere som innhenter byttet sitt og fanger det. De ser ut til å ha spesialisert seg på å jakte på kakerlakker, i fangenskap viser de liten eller ingen interesse for andre slags insekter som bytte.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Den eneste kjente slekten lever i Sørøst-Asia. Utbredelsen er noe uklar, fordi en stor del av det tilgjengelige museumsmaterialet har tvetydige lokalitetsetiketter, men familien finnes i alle fall vest til det østlige India, muligens også til Pakistan, mot øst til Sulawesi og Mindanao, mot nord til det nordlige Burma.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata