Hopp til innhold

Metageitnia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Metageitnia (gresk μεταγείτνια) var en mindre antikk gresk festival som ble feiret i Athen av eller med attiske demos (landets folk) for å støtte godt forhold til naboene i løpet av måneden metageitnion (august-september) til ære for Apollon Metageitnios (som gud for politikk og utenlandsforhold).[1]

Den viktigste delen av høytiden besto av ofringer til guden, og det er antatt at festivalen ble holdt til minne av de grekere som hadde dratt til Melite, en antikk gresk koloni på dagens Malta. Metageitnia ble også feiret i mange joniske byer som Milet, Efesos, og øynene Samos og Delos. Kildene for denne festivalen er svake og synes tidvis å forveksle med festivalen Synoikesia som ble feiret måneden før og Ekatomvaiona som var til ære for Thesevs.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Se du på disse athenerne som fremmede og forviste folk som fjernet fra Melite til Diomea, — hvorfra de kaller måneden metageitnion, og de ofringer de byr til minne om deres fjerning av Metageitnia, være fornøyd med og gjerne aksepterer dette nye naboskap til et annet folk? Ganske visst vil du ikke si så.» Plutark: Moraler, Om landsforvisning, eller flykte fra sitt land, avsnitt 6.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata