Krypvierfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mesogona oxalina»)
Krypvierfly
Nomenklatur
Mesogona oxalina
Hübner, 1803
Populærnavn
krypvierfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieHadeninae
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet

Økologi
Habitat: sandstrender og heder
Utbredelse: den palearktiske sone

Krypvierfly (Mesogona oxalina) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er bare kjent fra tre lokaliteter i Østfold i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 34 – 39 mm), kraftig, grått nattfly. Forvingen er jevnt grå, midtfeltet (mellom de to tverrlinjene) litt mørkere. Den har to rette, gulaktige tverrlinjer som nærmer seg hverandre mot bakkanten og danner en V uten spiss. Nyre- og ringmerkene er lyskantede og tydelige. Langs vingens ytterkant er det to rader av små, mørke flekker, den ytterste tydeligst. Bakvingen er grå med to utydelige, mørkere tverrbånd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Krypvierflyet finnes ved sandstrender og på sandete heder der næringsplanten, krypvier (Salix repens) vokser. Biotopen er sandstrender og sandfelt litt inne i landet. Det overvintrer som egg og larvene utvikler seg på våren og forsommeren. De voksne sommerfuglene flyr i august – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er bare kjent fra Europa, der den finnes østover til Uralfjellene, men den ser ut til å mangle i store deler av dette området.

I Norge ble den første gang registrert i 1993, og den er bare kjent fra tre lokaliteter i Hvaler og Råde kommuner i Østfold. Den er listet som sårbar (V) på Norsk rødliste for arter. Man antar at arten kan være truet av ferdsel og tråkk på lokalitetene, og av gjengroing av åpne områder.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

I Norge er arten funnet på fire lokaliteter, alle i Østfold. Tre av lokalitetene er på Hvaler, og en lokalitet er på et sandområde i tilknytning til Rygge flyplass. Etter år 2000 er arten kun registrert på Hvaler.

Trusler mot arten er utbygging, slitasje fra badegjester, men også gjengroing, spesielt med furu. Sandflukt kan også ødelegge. Påvirkningene fører til en fragmentering av forekomstene. Arten rødlistes i 2021 som kritisk truet CR.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. februar 2022. Besøkt 15. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av krypvierfly Mesogona oxalina for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Krypvierfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]