Hopp til innhold

Meshrano Jirga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Meshrano Jirga (pashto: مشرانوجرګه, De eldres hus) er overhuset (senatet) i Afghanistans tokamrede nasjonalforsamling, sammen med Wolesi Jirga («folkets forsamling» eller underhuset) som er hovedforsamlingen.

Overhuset har 102 medlemmer. En tredjedel av disse (34) velges av distriktsrådene (én per provins) for tre år av gangen, en tredjedel (34) velges av provinsråd (én per provins) for fire år av gangen, og en tredjedel (34) utpekes av presidenten for en periode på fem år. Imidlertid ble valget for distriktsrådene ikke avholdt under parlamentsvalget i 2005. Som sådan utpekte hvert provinsråd også en av sine valgte medlemmer til å tiltre midlertidige seter i huset inntil valg for distriktsrådene er holdt. Halvparten av presidentens utpekte må være kvinner, to må representere funksjonshemmede og svaksynte, og to må tilhøre kuchi-folket.[1]

Meshrano Jirga har en større rolle som rådgiver enn som en lovgivende instans. Likevel har huset noe vetorett.

Reserverte plasser for kvinnelige representanter

[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vært fraværende fra beslutningsprosessen i århundrer entret afghanske kvinner for første gang den politiske arenaen i 2001, etter Taliban-regimets fall. Innføringen av en bestemmelse om reserverte plasser i Loya jirga i 2002, som ble holdt i nød og som bestemte at 10 % av de i alt 1 600 plassene var reservert for kvinner, hadde grunnlaget for kvinnelig deltakelse i parlamentet blitt lagt.

Den nye afghanske grunnloven av 2004 sikret reserverte plasser for kvinner og minoriteter i begge husene i parlamentet. I parlamentsvalget 2005 vant afghanske kvinner 89 seter. Ifølge Den interparlamentariske union holdt kvinner i 2009 67 seter (27,7 %) i Wolesi Jirga (underhuset) og 22 (21,6 %) i Meshrano Jirga (overhuset). Denne kvinnelige representasjonen er større enn verden gjennomsnitt på 18,5 %, samt større enn gjennomsnittet i USA på 16,8 % for «The House» og 15,4 % for Senatet.

  1. ^ Artikkel 84 i Afghanistans grunnlov.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]