Mesembrina meridiana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mesembrina meridiana
Mesembrina meridiana
Nomenklatur
Mesembrina meridiana
Hører til
møkkfluer,
høyere fluer,
fluer,
tovinger
Økologi
Habitat: gressmark, i jordbruksområder
Utbredelse: ?

Mesembrina meridiana er en stor mørk flue, tilhører møkkfluene (Muscidae), en artsrik familie av fluer. Den er nyttig, fordi den bidrar til nedbrytingen av organisk materiale i naturen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Det er flere ytre kjennetegn som skiller familiegruppen møkkfluer fra andre nærstående fluer. For en generell beskrivelse se hovedsiden om møkkfluer.

Mesembrina meridiana er en stor svart farget flue. Kroppen er nesten glinsende. Vingene er gul-orange ved vingeroten. Kroppen er mellom 11 og 13 millimeter.

Larvene er av den vanlig fluetype (maggot), radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. De er mer eller mindre kjegleformede med hodet i den spisse enden. De har ingen form for bein, men på grensen mellom hvert ledd sitter en liten forhøyning som bærer korte pigger som hjelper dem å feste seg til underlaget.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mesembrina meridiana er ganske vanlig. Den flyr fra mai til oktober, men er nok vanligst om høsten. Ofte sitter den på trestammer, husvegger eller på bakken og «soler» seg. Eller den spiser nektar og pollen på blomster eller på overmodne bær.

Den er saprofager i larvestadiene, og nyttig da de bidrar til nedbrytingen. Eggene legges i ku- eller hestemøkk, hvor også larvene utvikles.

Mesembrina meridiana tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der fluens indre og ytre organer endres. Helt mot slutten av puppestadiet blåser fluen opp en «ballong», bak spalteåpning kalt frontalsuturen. Dette er nødvendig eller i alle fall til god hjelp, for å komme seg ut av puppehylsteret. Utviklingstiden eller generasjonstiden er avhengig av temeraturen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]