Muntiadok Brennibukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Meriadoc Brandybuck»)
Muntiadok Brennibukk
Herre av Bukkenland
RaseHobbit
Andre navnMunti, Kalimac Brandagamba
Originalt navnMeriadoc Brandybuck
Født2982 tredje tideverv
Dødrundt år 65 fjerde tideverv
IntrodusertRingenes herre

Muntiadok Brennibukk, bedre kjent som Munti blant sine venner, er en viktig figur fra J.R.R. Tolkiens litterære verk Ringenes herre. Han var en hobbit fra Hobsyssel, i et bortgjemt hjørne av Eriador i Midgard.

Han ble født i år 2982 av det tredje tidevervet, og var det eneste barnet (og dermed arving) til Saradok Brennibukk (2940T.T. – 11Fj.T.), Herre av Bukkenland, og Esmeralda Tók (2936 – ?), yngste søster til Paladin II Tók, og dette gjorde at Munti var fetter av Peregrin Tók (Pippin), som også var hans beste venn.

Munti likte båter og kart, og var en av Frodo Lommeluns beste venner, og var også i slekt med han på flere ulike måter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Munti er ofte ansett, og beskrevet av Tolkien, som den mest intelligente og den som oppfatter ting raskest av hobbitene; for eksempel vet Munti om den ene ringen, og dens spesielle krefter, allerede før Bilbo Lommelun reiser fra Hobsyssel. Det er han som vokter Lommekroken etter Bilbos fest, og beskytter Frodo fra de påtrengende og uønskede gjestene. Han skapte også sammensvergelsen med Samvis Gamgod, Pippin, Fredegar Buttel (bedre kjent som Bolla, på grunn av sin runde kroppsform), og seg selv for å hjelpe Frodo. Og på begynnelsen av Ringens brorskap er han godt forberedt, og det er han som har organisert bagasjen deres, og tatt med ponnier. Hans snarvei gjennom Gammelskogen gikk ikke så bra, men ved alt hell møter de på Tom Bombadil som hjelper dem gjennom flere farer, og de ble ikke forfulgt av Nazgûlene. Det er ved Dyssehaugene at han får sverdet sitt, som er laget i Vesterness.

I Bri er Munti faktisk ikke til stede i den steilende ponni da Frodo gjør den dumme tingen å putte ringen på fingeren; istedenfor er han ute og går seg en tur, og blir nesten drept av Nazgûlene som ankom. I Kløvendal blir han observert mens han studerer kart og planlegger reiseruten deres. Hans godkjennelse for å bli med Ringens brorskap kommer bare litt mindre uvillig enn Pippins godkjennelse; Elrond vil helst at ingen av dem skulle bli med følget men at de skal sendes tilbake til Hobsyssel, siden de er de to yngste medlemmene av Brorskapet. Ved Amon Hen blir han tatt til fange av Sarumanns orker, sammen med Pippin, selv om Munti yter motstand og hugger av flere hender med sverdet sitt, og de ble forsvart i det lengste av Boromir, som dessverre blir drept.

Da han rømte med Pippin fra orkene inn i Fangorn møter de på enten Treskjegg og den nylig gjenoppståtte Gandalv den hvite. Sammen med Pippin drikker han en stor mengde entdrikke, og blir derav ganske mye høyere. Da de følger Treskjegg til entatinget og senere til Jarnagard, hvor Munti og Pippin blir satt til å vokte Jarnagards ødelagte porter etter Sarumanns fall. Det er her at han for første gang møter kong Théoden av Rohan, og blir gjenforent med fire av medlemmene fra Ringens brorskap (Aragorn, Legolas, Gimli og Gandalv).

Munti og Pippin blir skilt fra hverandre da Pippin drar med Gandalv til Gondor etter at Pippin ser inn i Jarnagards palantír. Munti sverger troskap til Théoden og blir hans væpner. Uten tillatelse rir han sammen med Rohans ryttere til Slaget på Pelennor-enga, sammen med den unge soldaten Dernhelm. Da Rohans ryttere blir angrepet av Nazgûlene blir Théoden såret, og Munti og Dernhelm møter Heksekongen av Angmar alene. Her viser det seg at Muntis følgesvenn Dernhelm faktisk er jomfru Éowyn av Rohan, som heller ikke fikk lov til å reise i krigen og derfor snek seg med under falskt navn. Siden hun måtte bekjempe både Heksekongen og ridedyret hans får Éowyn god hjelp av Muntis avgjørende trekk: sverdet hans, som opprinnelig var blitt laget for nettopp dette formålet, var et av de sverdene som kunne bryte den eldgamle trolldommen til Heksekongen, men dette kostet Munti mye. Dette gjorde at Éowyn kunne drepe Heksekongen. Munti hørte Théodens siste ord, men blir, noe som virker som vanlig hell blant hobbiter, ikke oppdaget av Rohans æreseskorte inn i Minas Tirith, og blir funnet av Pippin mens han vandrer rundt i byen. Han blir reddet av Aragorns legekunst sammen med Éowyn, som også lider av svartpusten, og blir helt frisk igjen. Munti kommer seg betraktelig fortere enn Éowyn fra denne sykdommen.

For sin tapperhet i striden blir Munti slått til ridder av kong Éomer som Ridder av Marken. I slaget for å vinne tilbake Hobsyssel fra Sarumann er Munti i den første rakken i slaget ved Rennabu, og brukte der hornet som han hadde fått i gave av Éowyn av Marken.

Etter hjenkomsten ble Munti og Pippin helt tydelig ansett som de høyeste hobbitene noensinne, og de gikk til og med forbi Bandobras Oksebrøler Tók (som Sam hadde sakt ved Cormallen engene: Munti var åtte cm høyere enn han pleide å være). Munti giftet seg med Estella Buttel en gang på slutten av det tredje tideverv. Munti arvet også tittelen som Herre av Brennihaug i år 11 Fj.T.. Selv om det ikke står noe om noen barn i slektstreet hans så hadde han minst en sønn. I en alder av 102,returnerte han til Rohan og Gondor sammen med Pippin, og de døde begge to antakelig en gang rundt år 65 Fj.T.. Etter deres død ble de lagt sammen med de døde Kongene av Gondor i Rath Dínen.

Andre framstillinger[rediger | rediger kilde]

I Ralph Bakshis animerte versjon av Ringenes herre i 1978, ble Muntis stemme spilt av Simon Chandler.

I den animerte versjonen av Atter en konge fra 1980, laget for TV, ble Muntis stemme spilt av radiostjernen Casey Kasem, også kjent for å ha spilt stemmen til Shaggy i Scooby-Doo.

I 1981, da BBC radio laget en serie om Ringenes herre, ble Munti spilt av Richard O'Callaghan.

I Peter Jacksons filmversjon av Ringenes herre i 20012003 ble Munti spilt av Dominic Monaghan. Hans rolle gjennomgikk flere forandringer for at han skulle bli mer aktivt med i historien. I boka reiser Munti før Samvis Gamgod, Frodo og Peregrin Tók for å forberede Frodos nye hjem i Bukkenland. Derfor er han ikke tilstede da de tre hobbitene først møter en Svart rytter, på deres reise fra Hobsyssel til Bukkenland, i Frodos forsøk på å forlate Hobsyssel så ubemerket som mulig. Siden dette ikke dukker opp i filmen blir Munti introdusert samtidig som Pippin. Ralph Bakshis film hadde også denne forandringen. Munti er i Jacksons film også inne i vertshuset den steilende ponni da Frodo kom til å ta på seg ringen, mens i boka er han ute og går en tur nettopp da.

I To tårn er både han og Pippin tilstede ved Entatinget kalt sammen av Treskjegg, men der bestemmer entene seg selv for å angripe Jarnagard. I filmen vil egentlig ikke entene blande seg inn i krigen, og Munti og Pippin må overbevise dem om at det er nødvendig.

I Atter en konge brekker Munti armen mens han forsvarer Éowyn fra heksekongen i slaget på Pelennor-enga, og er derfor ikke i stand til å følge med Aragorn til Mordors svarte port. I filmen er skadene hans mindre alvorlige, og han er derfor også med på dette siste slaget.