Menneskerettspartiet (Kambodsja)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti des droits de l'homme
Norsk navnMenneskerettspartiet
LandKambodsja
Leder(e)Kem Sokha
GrunnleggerKem Sokha
Grunnlagt22. juli 2007
IdeologiMenneskerettigheter, liberalisme
Nettstedhttp://www.hrpcambodia.info/

Menneskerettspartiet (fransk: Parti des droits de l'homme) er et liberaldemokratisk politisk parti i kongeriket Kambodsja ledet av Kem Sokha.

Plattformen bygger offisielt på beskyttelse av demokratiet, respekt for menneskerettigheter og eliminering av et personorientert partisystem. Partiet har størst popularitet blant kambodsjanere som bor utenfor landets grenser, men populariteten er også økende på landsbygda. Ved valget i juli 2008 fikk partiet 6,6% av stemmene og vant tre seter i det nasjonale parlamentet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Partiet ble grunnlagt 22. juli 2007 av Kem Sokha. Kritikere hevder at stiftelsen var ment å svekke opposisjonspartiene til Kambodsjas folkeparti (PPC) og at det drives av det herskende partiet. Denne oppfatningen synes å være vanligst i det regjerende partiet selv, da Kem Sokha lenge har vært en svært frittalende kritiker av PPC.[1]

Etter valget i 2008 ble Menneskerettspartiet det tredje største partiet i Kambodsja etter PPC og Sam Rainsy-partiet. I 2009 gikk inngikk partiet en valgallianse med sistnevnte parti for å stille samlet til lokalvalget i 2012 og valget på nasjonalforsamling i 2013.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]