Menneskehøyde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Menneskehøyde er avstanden fra undersiden av føttene til toppen av hodet på et menneske som står vertikalt.

Vekst[rediger | rediger kilde]

Lengdeveksten foregår i vekstsoner i de lange knoklene i skjelettet. I løpet av ungdomsårene lukkes vekstsonene og blir til fast ben. Lukking av de enkelte vekstsoner skjer på bestemte alderstrinn. Aldersbestemmelse kan gjøres relativt nøyaktig ved røntgenfotografering av hender og fastsettelse av hvilke vekstsoner i bena i hendene som er lukket.

Noen få ungdommer som nærmer seg sin antatte voksne høyde, kan forventes å bli lenger eller kortere enn det som betraktes som normalt akseptabel høyde. For de lengste kan det være aktuelt å få en barnelege til å vurdere om det bør gis medikamenter for å stoppe lengdeveksten og lukke de siste åpne vekstsonene. For de mest kortvokste kan det være aktuelt å gi kunstig veksthormon for å gi mer lengdevekst på slutten av vekstspurten. Under disse vurderingene blir det også tatt hensyn til høyden for foreldre og andre familiemedlemmer.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Under sesjon og tjenestestart i militæret er det målt høyde på rekruttene i svært mange år. Dette er er en av de sikreste kildene for statistikk for utviklingen av befolkningens høyde, og er den som benyttes for å sammenligne høyde mellom land. I Norge i 2008 var den gjennomsnittlige høyden på norske vernepliktige menn, ifølge SSB, 179,7 cm. Inndelt etter fylke var vernepliktige menn fra Vest-Agder i snitt høyest med 181,1 cm, og vernepliktige menn fra Hedmark lavest med et snitt på 179,2 cm.

Det er samlet et stort antall høydemålinger ved forskjellige alderstrinn. Disse verdiene er brukt til å lage percentilskjema med alder i forhold til høyde. Disse skjemaene brukes på helsestasjonene, i skolehelsetjenesten, hos fastlegene og på barneavdelinger på sykehusene. På percentilskjemaene er det linjer for 2,5%, 50% og 97,5%. På enkelte skjemaer kan det være flere linjer. Den statistiske fordelingen av høydemålinger av friske gjør at 2,5% (en av 40) er kortere for alder enn den laveste linjen (2,5 percentilen), og en av 40 er lenger enn 97,5 percentilen.

Etter fødsel måles barnets høyde, vekt og hodeomkrets. Normal høyde er nær 51 cm. Det er diskutert om det er uheldig for hofteleddene på nyfødte å strekke dem for å måle barnets høyde.

Under identifisering av kriminelle kan høyden bli registrert ved at personen fotograferes stående foran en vegg der høyden er angitt med horisontale linjer.

Internasjonalt[rediger | rediger kilde]

I 1860 var gjennomsnittshøyden til norske menn 169 cm. Da var amerikanske menn verdens høyeste, med en gjennomsnittlig høyde på 174 cm. Siden midten av 1900-tallet har dette endret seg, og den nasjonaliteten som regnes som verdens høyeste var i 2003 nederlenderne, med en gjennomsnittshøyde blant menn på 183,2 cm. Så kommer islendingene og danskene. Svenskene er rangert som nummer fire, med en gjennomsnittlig høyde på 180,4 cm. Deretter følger tyskere og nordmenn med en gjennomsnittshøyde på henholdsvis 180,1 og 179,9 cm. Amerikanerne har i dag en gjennomsnittlig høyde på 176,7 cm.