Hopp til innhold

Menneskedyret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Menneskedyret (fransk La Bête humaine) er en roman fra 1890 av den franske forfatteren Émile Zola (1840–1902).

Handling[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonene er Roubaud, som arbeider ved en jernbane i Le Havre, hans kone Séverine samt Jacques Lantier. Lantier arbeider som lokomotivfører ved jernbanen. Han er sønn av Gervaise, broren til Étienne Lantier og Claude Lantier, og halvbroren til Nana. Lantier lider av galskap, og har flere ganger ønsket å drepe kvinner. Han kaller motoren på toget for "La Lison" og forholdet til "La Lison" er nesten seksuelt - og gir en viss grad av kontroll over hans egen galskap. Som et resultat av en tilfeldig bemerkning mistenker Roubaud at hans kone Séverine har hatt en affære noen år tidligere, med Grandmorin, en av direktørene ved jernbane-selskapet. Han tvinger en tilståelse ut av henne og får henne til å skrive et brev til Grandmorin, og ber ham ta et bestemt tog den kvelden, det samme toget Roubaud og Séverine skal reise med tilbake til Le Havre.

I mellomtiden reiser Lantier, som ikke er på jobb når motoren hans repareres, for å besøke tante Phasie som bor like ved jernbanen. Ved avreise møter han sin kusine Flore, som Lantier har hatt en langvarig gjensidig tiltrekning med. Etter en kort samtale med henne blir lidenskapen større, og han er på randen til å voldta henne. Han har et ønske om å knivstikke henne, men kontrollerer seg selv så vidt, og skynder seg vekk. Når Lantier befinner seg ved siden av jernbane-sporet når toget fra Paris skal gå, ser han så vidt en figur på toget som holder en kniv bøyd over en annen person. Rett etterpå oppdager han kroppen til Grandmorin ved siden av jernbane-sporet med avskåret hals. Det oppdages også at han har blitt frarøvet et armbåndsur og litt penger.

En etterforskning blir straks iverksatt. Roubaud og Séverine er de største mistenkte, ettersom de var på toget og skulle arve eiendom fra Grandmorin. Men myndighetene får aldri tak i deres virkelige motiv. Lantier ser Roubaud, og identifiserer ham straks som morderen fra toget. Men når han blir avhørt påstår han at han ikke var helt sikker. Det blir aldri tatt ut noen tiltale mot noen av dem. Séverine og Lantier begynner etter hvert en affære, først i all hemmelighet. Men affæren blir åpenbar når de blir oppdaget av Roubaud. Til tross for sin tidligere misunnelse, virker Roubaud nå helt uberørt, men bruker mindre tid hjemme hos familien. Séverine innrømmer overfor Lantier at Roubaud begikk drapet på Grandmorin, og at de sammen kvittet seg med kroppen.

Lantier får tilbake ønsket om å begå mord, og planlegger å drepe den første kvinnen han møter. Etter å ha plukket ut et offer blir han oppdaget av noen han kjenner, og forlater ideen. Lantier forstår at han ikke lenger har noe ønske om å drepe. Hans forhold til Séverine, og hennes tilknytning til drapet, har redusert hans lyst. I mellomtiden ser kusine Flore at Lantier passerer huset hennes hver dag på toget, og ser Séverine sammen med ham. Hun innser at de har en affære, og blir sinnssykt misunnelig og ønsker å drepe dem begge. Hun klekker ut et plan for å fjerne en skinne fra jernbanen, for å forårsake en avsporing av toget hans.

Referanser[rediger | rediger kilde]