Hopp til innhold

Menn som stirrer på geiter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Menn som stirrer på geiter
orig. The Men Who Stare At Goats
Generell informasjon
SjangerKomedie, drama
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA / Storbritannia
Lengde94 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiGrant Heslov
ProdusentPaul Lister
George Clooney
Grant Heslov
ManusforfatterPeter Straughan (filmmanus)
Jon Ronson (Bok)
MusikkRolfe Kent
SjeffotografRobert Elswit
KlippTatiana S. Riegel
Foran kamera
MedvirkendeGeorge Clooney
Ewan McGregor
Jeff Bridges
Kevin Spacey
Robert Patrick
Annen informasjon
Budsjett25 mill. USD[1]
Prod.selskapWinchester Films
BBC Films
Smokehouse
Premiere6. november 2009 (USA)
8. januar 2010 (Norge)
Eksterne lenker

Menn som stirrer på geiter (originaltittel The Men Who Stare At Goats) er en amerikansk-britisk krigs-komedie fra 2009. Filmen er regissert av Grant Heslov og skrevet av Peter Straughan, og er basert på en bok med samme navn av Jon Ronson.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

General Hopgood fra US Army blir skadd når han gjør et paranormalt forsøk på å komme seg gjennom en solid vegg, ved å løpe rett inn i veggen. Filmen følger deretter Ann Arbor Daily Telegram-reporter Bob Wilton (spilt av Ewan McGregor) hvis kone nylig har forlatt ham til fordel for avisens redaktør.

Bob reiser til Kuwait for å rapportere om Irak-krigen. Imidlertid snubler han over en helt annen historie når han møter en pensjonert US Army Special Forces-operatør, Lyn Cassady (spilt av George Clooney) som avslører at han var med i en amerikansk militær enhet som trener opp nye spioner (med kallenavnet "Jedi Warriors") for å utvikle en rekke parapsykologiske ferdigheter, inkludert å gjøre seg usynlige under oppdrag. Bakhistorien fortelles hovedsakelig gjennom en rekke flashbacks fra fortiden.

I 1972 under Vietnam-krigen faller hær-offiser Bill Django ut av et helikopter. Han oppdager at hans nylig rekrutterte soldater ikke er i stand til å skyte mot en kvinnelig soldat fra Vietcong før hun skyter Django i brystet. Etter ordre fra general Hopgood leder Django opplæringen av en "New Earth Army" med Lyn Cassady og Larry Hooper som hans aller beste studenter. Lyn og Larry utvikler umiddelbart en livslang rivalisering på grunn av deres motsatte syn på hvordan de best burde implementere New Earth Armys filosofi. Lyn ønsker å understreke filosofiens positive side, for eksempel muligheten til å løse konflikter på en mer fredelig måte. Men Larry var langt mer interessert i den "mørke siden" av deres militære anvendelser.

Lyn tar med seg Bob Wilton inn i Irak. De blir snart kidnappet av en gruppe kriminelle som vil selge dem videre til opprørere. Men de unnslipper sammen med et annet gissel, Mahmud Daash. De plukkes opp av et privat sikkerhetsselskap under ledelse av Todd Nixon. Trioen flykter videre når Todd Nixon og hans selskap havner i konflikt med en annet amerikansk sikkerhetsgruppe. Bob og Lyn fortsetter deretter på Lyns påståtte "oppdrag"

Kjøretøyet blir fullstendig ødelagt av en IED. I tillegg klarer ingen av dem å lese arabisk skrift på noen vei-skilt. Bob og Lyn vandrer i en ørken, og Lyn avslører at han klarte å stoppe hjertet på en geit bare ved å bruke hans mentale evner. Men han mener at en slik ond gjerning har forbannet både ham, og resten av New Earth Army. Det blir også avslørt at Larry Hooper gjennomførte et uautorisert eksperiment med LSD som resulterte i at en soldat begikk selvmord og at Django ble tvunget ut av militæret.

Etterhvert reddes Bob og Lyn til en leir drevet av PSIC, en bedrift som driver med forskning og psykologiske eksperimenter på en flokk geiter og noen fra lokalbefolkningen som de har tatt til fange. Det viser seg at Lyns gamle rival Larry driver dette firmaet. Han sysselsetter også Django, nå en deprimert alkoholiker. Bob tilbringer tid med Django, og lærer metoder brukt av hans nye arme. De putter LSD i mat og vann, før de frigjør både geiter og den fangede lokalbefolkningen. Etter dette flyr Lyn og Django vekk i et helikopter, for aldri å bli hørt fra igjen.

Bob vender tilbake til arbeidet sitt som journalist, og han skriver en artikkel om hele hans erfaring med Lyn. Imidlertid blir han frustrert over at historiens eneste del som havner på nyhetene er den delen om hvordan fangene ble tvunget til å lytte til den samme sangen fra TV-serien Barney & Friends sammenhengende i 24 timer. Dette utvanner historien hans til en fullstendig vits, men Bob forsøker å få den større historien ut. I filmens siste scene trener Bob på hans egne psykiske evner. Etter litt intens konsentrasjon, klaer han faktisk å løpe rett gjennom en solid vegg på kontoret hans.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ben Fritz (5. november 2009). «Movie projector: Holiday season kicks off with Disney's pricey 'Christmas Carol'» (engelsk). Los Angeles Times. Besøkt 31. desember 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]