Hopp til innhold

Meningokokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En enkelt N. meningitidis-celle (fargelagt blå) med dens tette nett av pili (gul). Målestaven er 1 µm lang.
N. meningitidis.

Meningokokker (Neisseria meningitidis) er en bakterie-art som gir alvorlig sykdom hos menneske. De vanligste sykdommene forårsaket av meningokokker er hjernehinnebetennelse (meningitt) og sepsis ("blodforgiftning"). Dødeligheten spesielt ved meningokokk-sepsis er svært høy, selv med riktig behandling. Sjeldnere kan meningokokker gi lungebetennelse, leddbetennelse (artritt), perikarditt (betennelse i hjerteposen), uretritt (urinrørsbetennelse) og konjunktivitt (øyebetennelse). Meningokokker finnes bare hos mennesker, og en del (ca. 10%) spesielt ungdommer er friske bærere av meningokokker i nese og hals – dette er mye vanligere enn meningokokksykdom.

Meningokokkene er Gram-negative diplokokker (ligger i par), de er aerobe (krever oksygen for å vokse, men vokser best i CO2-anriket atmosfære) og har en polysakkarid-kapsel. Egenskaper i denne kapselen bestemmer hvilken serogruppe/stamme meningokokken tilhører. Det finnes minst 13 serogrupper, de viktigste er A, B, C, Y og W-135. Kapselen hjelper bakteriene med å unngå oppdagelese og angrep fra menneskets immunsystem ved å etterlikne strukturer som også finnes på menneskets egne celler. Spesielt god på dette område er kapslene til serogruppe B, som inneholder sialinsyre.[1] Kroppens immunsystem oppfatter strukturer med sialinsyrer som trygge, da mange av kroppens egene celler og sekreter i bland annet luftveiene og fordøyelsessystemet.[2] De fleste sykdomstilfellene i Norge siden 1975 har tilhørt serogruppe B.

Vaksiner mot meningokokker er utviklet for å gi immunrespons mot kapslene til de ulike serogruppene slik at bakterierne oppdages og drepes lettere av immunsystemet ved infeksjon. Det er spesielt viktig at T-cellene kan gjenkjenne bakteriene for å gi god immunisering. Fordi kapselstrukturene er vanskelige for immunsystemet å oppdage på egenhånd, består vaksinene mot serogruppe A, C, Y, og W-135 av en kombinasjon av kapsel-ploysakkaridene og proteiner som T-cellene lett gjenkjenner.[1] Fordi serogruppe B er så lik menneskets egne strukturer, er klarer ikke vaksiner mot deres kapsel å skape en immunrespons. Derfor inneholder vaksinen mot meningokokker av serogruppe B tre antigener som tilsammen finnes på overflaten til de fleste B-meningokokkstammer.[1]

De fleste meningokokker i Norge er følsomme for vanlig penicillin.[3]

Sykdom som skyldes de vanligste av meningokokkstammene kan forebygges med vaksinasjon, med en vaksine for foreliggende type. Dette gjelder bakteriegruppene A, B, C, Y og W-135.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Rappuoli, Rino (1. august 2011). «The challenge of developing universal vaccines». F1000 Medicine Reports. 3. ISSN 1757-5931. PMC 3155208Åpent tilgjengelig. PMID 21904572. doi:10.3410/M3-16. Besøkt 10. desember 2020. 
  2. ^ «sialinsyrer». Store norske leksikon. 4. mai 2020. Besøkt 10. desember 2020. 
  3. ^ eMedicine: Meningokokk-meningitt (engelsk), besøkt 4.01.2013
  4. ^ «Sjukdomsinformation om meningokockinfektion». Folkhälsomyndigheten. 10. februar 2011. Besøkt 8. april 2018.